Baner

»Vinogradi Nuić« na vrhu svjetskog vinarstva

Vijesti - Sajmovi i festivali

Naime, na ovogodišnjem ocjenjivanju vina "AWC Vienna", koje se smatra najvećim, priznatim, ocjenjivanjem na svijetu, "Vinogradi Nuić" osvojili su osam medalja, od čega tri zlatne, četiri srebrne i jednu bronzanu. Pored toga, dobili su i dvije zvjezdice za kvalitet, što je najbolji rezultat ne samo za BiH, nego i cijelu regiju.

U jakoj konkurenciji (11.611 vina, 1.708 vinarija iz 40 zemalja svijeta) zlatne medalje osvojili su Syrah 2012, blatina Barrique 2013 i žilavka selekcija 2014, srebrne medalje idu za trnjak 2012, merlot 2012, blatina 2013 i Cabernet Sauvignon 2012, dok je pošip 2014 dobio bronzu ili takozvani Seal of Approval.

"Ocjenjivanje se vrši 'slijepom degustacijom', gdje članovi žirija kušaju vina bez spoznaje o proizvođaču i zemlji iz koje vino dolazi. U ovom slučaju je odato priznanje i našim autohtonim sortama žilavci i blatini, koje su stale rame uz rame daleko poznatijim vinskim sortama", kazali su iz ove vinarije.

Inače, kada se medaljama iz Beča pridodaju i ovogodišnje iz Londona, Praga, Neustadta i Splita, s pravom se može reći da su "Vinogradi Nuić" na samom vrhu svjetskog vinarstva.

Izvor: Nezavisne novine

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link