Osniva se novi fond: Zapadnom Balkanu 140 milijona EUR za razvoj preduzetništva

Vijesti - Krediti i projekti

Evropska unija podržaće preduzetništvo u regionu Zapadnog Balkana sa 140 mil EUR, kroz regionalni fond koji bi trebalo da počne da radi sredinom naredne godine, izjavila je specijalna savetnica ministra privrede Srbije Ana Trbović.


- Fond će omogućiti dodatne izvore povoljnijeg finansiranja, što je trenutno jedna od glavnih prepreka za razvoj domaće privrede, kao i povećanje konkurentnosti, prije svega malih i srednjih preduzeća - rekla je ona na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je objasnila, u fondu će učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Evropski investicioni fond, a države regiona će manjim dijelom učestvovati sredstvima iz svojih budžeta.

- Srbija je budžetom za narednu godinu već odredila oko 300.000 EUR za učešće u tom fondu - kazala je Trbovićeva i istakla da će korist od tog fonda za domaću privredu biti višestruko veća od budžetskog ulaganja za njegov rad.

Precizirala je da je u pitanju neklasični vid finansiranja, koji ne podrazumijeva zajmove banaka, već ulaganje investicionog fonda u dionice, odnosno suvlasništvo preduzeća, ali i obezbjeđivanje konsultanata za firme.
Trbovićeva je kazala da će novac iz fonda moći da se dobije za preduzetnički kapital, za garancije i tehničku pomoć, ali je dodala da nije određeno koliko će svaka od zemalja iz regiona dobijati sredstava iz fonda.

- Novac će biti dostupan prije svega i malim i srednjim preduzećima, ali dijelom i velikim kompanijama - kazala je ona i navela da će upravljač tog fonda biti privatno preduzeće koje će uskoro biti izabrano i koje će na komercijalnim osnovama da bira koji će projekti dobijati sredstva.

Trbovićeva je kazala da Ministarstvo privrede Srbije očekuje veliko interesovanje za taj vid finansiranja i pozvala klastere i poslovna udruženja da obavijeste firme o tom fondu kako bi projekti bili pripremljeni na vrijeme.

Evropska mreža preduzetništva nastala u okviru Programa za razvoj transparentnosti i inovativnosti i pokazala se kao efikasan instrument za podršku poslovanju malih i srednjih preduzeća u 55 zemalja svijeta.

Izvor: Indikator.ba

 

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link