Općina Novi Grad organizira besplatnu edukaciju o uzgoju i sakupljanju gljiva

Vijesti - Gljive i ljekovito bilje

Općina Novi Grad Sarajevo će u saradnji sa Udruženjem građana za ljekovito i aromatsko bilje FBiH realizirati projekat "Uzgoj gljiva i sakupljanje samoniklih gljiva", a predavanja će održati prof. dr. Nezir Tanović, profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru.

Prvi čas teoretske edukacije o uzgoju gljiva će se održati, večeras 11. novembra, u multimedijalnom centru Općine Novi Grad Sarajevo sa početkom u 18 sati.

Besplatna predavanja o uzgoju gljiva će obuhvatiti proizvodnju: šampinjona, bukovače, shiitake i sve važne aspekte kod branja samoniklih gljiva, što bi u opredjelenju pojedinaca značilo samozapošljavanje i održivost.

Projekat obuhvata: četiri časa teoretske nastave i isto toliko praktične nastave, a polaznicima će biti dodijeljeni CD-ovi i certifikati o završenoj edukaciji.

Teoretski dio edukacije o temi "Sakupljanje samoniklih gljiva" održat će se u srijedu 18. novembra, dok će praktični dio edukacije o uzgoju gljiva biti održan u subotu 21. novembra.

Građani koji su zainteresirani za prisustvovanje na edukacijama mogu se prijaviti do 11. novembra 2015. godine putem prijavnog obrasca na web stranici Općine Novi Grad Sarajevo – obavještenja na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Građani koji su prije ispunili prijavne obrasce treba samo da potvde prisustvo na edukaciji putem e-maila ili telefona 033 291 253.

Praktična nastava o sakupljanju samoniklih gljiva održat će se u maju 2016. godine, a o terminu i lokalitetu održavanja polaznici edukacije će biti obavješteni putem email-a.

Izvor: Klix.ba

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link