Baner

Trebinjski vinari okićeni medaljama

Vijesti - Vinogradarstvo

Pet proizvođača vina i rakije iz Trebinja osvojilo je na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 11 medalja u različitim kategorijama vina i rakija.

Svim nagrađenima uručena je počasna povelja za kvalitet ocijenjenih vina, voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, koju će, kako kažu vinari, uručiti gradu Trebinju.

Sajamski uspjeh vinara je tim veći zbog učešća brojne konkurencije, pa su njihova vina i rakije ocjenjivani među 173 različita proizvoda 76 učesnika iz Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Vinarija "Petijević" je na ovom sajmu osvojila dvije srebrne medalje za vino šardone i rakiju travaricu, te bronzanu medalju za vino vranac, Podrum "Popovac" dvije srebrne za vranac i rakiju lozu, te bronzanu medalju za žilavku, Podrum "Sekulović" dvije srebrne za merlo i žilavku i bronzanu medalju za šardone, dok je Podrum "Berak" osvojio srebrnu medalju za žilavku, a Podrum "Dračevo" bronzanu za vranac.

Ranko Petijević, vlasnik "Podruma Petijević", kaže da su Trebinjci odavno prepoznatljivi po dobrim vinima i da se moglo očekivati osvajanje neke od medalja, ali su i oni sami iznenađeni ovolikim brojem odličja.

"Budućnost vidimo više u turističkom smislu, nego u izvozu, tako da zasad ne planiram proširenje proizvodnje grožđa i vina, već smatram da je potrebno proširivati smještajne kapacitete, kako bi se ova turistička grana unaprijedila", kaže Petijević.

Medalje koje su osvojili za Boža Sekulovića, vlasnika "Podruma Sekulović", samo su potvrda njihovog kvaliteta, na osnovu kojeg se treba izgrađivati dalji imidž porodičnih vinarija Hercegovine i njegovanja autohtonih vina ovoga kraja.

"Mali podrumari, zanatskog tipa, sve više dolaze do izražaja i smatram da je to naša budućnost, u kojoj, pored vinarije, treba izgrađivati ljetnikovce i konobe u koje se mogu primati dnevni turisti koji će tu odsjesti kratko, ali da uz takav ugođaj požele da se vrate ponovo", kaže Sekulović.

Vinari Hercegovine se slažu da za budućnost ovoga kraja ne treba "izmišljati toplu vodu", već samo nastaviti na onome od čega su živjeli i njihovi preci, a to su proizvodnja vina, rakije, meda i sira, kao i na uzgoju i preradi južnog voća, kojeg nema u kontinentalnim dijelovima RS.

Izvor: Nezavisne novine

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link