Andrinje: Dah zajedničke hercegovačke i hrvatske baštine

Vijesti - Vinogradarstvo

Već dugi niz godina članovi obitelji Ćorić iz Paoče, vlasnici poznatih Podruma "Andrija", krajem novembra svake godine tradicionalno održavaju i njeguju doista lijepu tradiciju blagoslova i kušanja mladih vina pod simboličnim nazivom "Andrinje", piše Večernji list BiH.

Tako je bilo i u petak, 27. novembra, kada je u njihovu prekrasnom Podrumu "Andrija" održano "Andrinje 2015.", na kojem je upriličeno nezaboravno cjelovečernje druženje obitelji Ćorić s kupcima, kooperantima, poslovnim partnerima, te brojnih uglednicima iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina te cijele BiH, Republike Hrvatske i još 14 europskih zemalja uz kušanje mladih vina "Andrija" i kulinarskih specijaliteta.

Mlado vino


Uz brojna poznata imena, ovogodišnjem "Andrinju" u Paoči nazočio je i Veljko Barbijeri, istaknuti hrvatski gastronomski stručnjak i književnik, kojega smo upitali: - Već dugi niz godina "Andrinje" se tradicionalno održava u Paoči, središtu najvećeg vinogorja u Bosni i Hercegovini. Budući da ste redoviti gost ove vinske i kulinarske manifestacije, kakvo je vaše mišljenje o njoj: "Ono što je meni jako lijepo, da sam sebe ne ponavljam, jest što svako godišnje doba ima neke svoje čari.

"Andrije" se ovdje uvijek odvija u doba već poodmakle jeseni. Međutim, poodmakla jesen ima i svoje mlado vino i svoje jelovnike koji već naginju zimskima. Ljepota hercegovačke kuhinje, koja se njeguje u ovom podrumu, ali i uopće u cijelom kompleksu, jer je to u tri stoljeća već preraslo u nešto što je institucija hercegovačka, je to što oni u isto vrijeme mogu prezentirati i jela koja idu s mladim vinom i jela uz jedno vrlo zrelo vino.

Prema tomu, vidjeli ste i ovaj put da su, uglavnom, uz mlado vino išla lakša jela, a kada dođe "teže" vino, s njim idu i malo teža jela. Prema tome, neću govoriti sorte, ali se radi o onim izvornim hercegovačkim sortama koje su doista brend europske enologije. To su, dakle, blatina i žilavka.

Nije to mlado vino u smislu sv. Martina, nego je to mlado vino godinama.

Zahtijevno podrumarstvo


Dakle, sve što smo probali u uvodu bile su butelje vina koje nije starije od godinu dana. A ono što ćemo probati, bit će ono što je starije od pet godina. To je vrlo zahtjevno u podrumarstvu, ali je isto zahtjevno u našoj baštini. Stoga mislim da cijela ova manifestacija doista odražava dah naše zajedničke baštine, podjednako hrvatske i hercegovačke, koja je apsolutno hrvatska, i mediteranske gdje se taj dah kroz buru ili neke pozitivne tijekove stalno održava", rekao je Veljko Barbijeri.


Izvor: Večernji.ba

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link