Baner

Andrinje: Dah zajedničke hercegovačke i hrvatske baštine

Vijesti - Vinogradarstvo

Već dugi niz godina članovi obitelji Ćorić iz Paoče, vlasnici poznatih Podruma "Andrija", krajem novembra svake godine tradicionalno održavaju i njeguju doista lijepu tradiciju blagoslova i kušanja mladih vina pod simboličnim nazivom "Andrinje", piše Večernji list BiH.

Tako je bilo i u petak, 27. novembra, kada je u njihovu prekrasnom Podrumu "Andrija" održano "Andrinje 2015.", na kojem je upriličeno nezaboravno cjelovečernje druženje obitelji Ćorić s kupcima, kooperantima, poslovnim partnerima, te brojnih uglednicima iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina te cijele BiH, Republike Hrvatske i još 14 europskih zemalja uz kušanje mladih vina "Andrija" i kulinarskih specijaliteta.

Mlado vino


Uz brojna poznata imena, ovogodišnjem "Andrinju" u Paoči nazočio je i Veljko Barbijeri, istaknuti hrvatski gastronomski stručnjak i književnik, kojega smo upitali: - Već dugi niz godina "Andrinje" se tradicionalno održava u Paoči, središtu najvećeg vinogorja u Bosni i Hercegovini. Budući da ste redoviti gost ove vinske i kulinarske manifestacije, kakvo je vaše mišljenje o njoj: "Ono što je meni jako lijepo, da sam sebe ne ponavljam, jest što svako godišnje doba ima neke svoje čari.

"Andrije" se ovdje uvijek odvija u doba već poodmakle jeseni. Međutim, poodmakla jesen ima i svoje mlado vino i svoje jelovnike koji već naginju zimskima. Ljepota hercegovačke kuhinje, koja se njeguje u ovom podrumu, ali i uopće u cijelom kompleksu, jer je to u tri stoljeća već preraslo u nešto što je institucija hercegovačka, je to što oni u isto vrijeme mogu prezentirati i jela koja idu s mladim vinom i jela uz jedno vrlo zrelo vino.

Prema tomu, vidjeli ste i ovaj put da su, uglavnom, uz mlado vino išla lakša jela, a kada dođe "teže" vino, s njim idu i malo teža jela. Prema tome, neću govoriti sorte, ali se radi o onim izvornim hercegovačkim sortama koje su doista brend europske enologije. To su, dakle, blatina i žilavka.

Nije to mlado vino u smislu sv. Martina, nego je to mlado vino godinama.

Zahtijevno podrumarstvo


Dakle, sve što smo probali u uvodu bile su butelje vina koje nije starije od godinu dana. A ono što ćemo probati, bit će ono što je starije od pet godina. To je vrlo zahtjevno u podrumarstvu, ali je isto zahtjevno u našoj baštini. Stoga mislim da cijela ova manifestacija doista odražava dah naše zajedničke baštine, podjednako hrvatske i hercegovačke, koja je apsolutno hrvatska, i mediteranske gdje se taj dah kroz buru ili neke pozitivne tijekove stalno održava", rekao je Veljko Barbijeri.


Izvor: Večernji.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link