Poljoprivrednici još ne znaju otkupnu cijenu pšenice

Vijesti - Zemljoradnja

Poljoprivrednici u RS na velikim su mukama, jer ne znaju kolika će biti otkupna cijena pšenice, iako bi žetva trebalo uskoro da počne.

Problem je u tome što mlinari i ratari ne žele da sjednu za sto bez predstavnika resornog ministarstva, koje, kako tvrde, još na ovu temu nije zakazalo sastanak.

Upozoravaju poljoprivredni proizvođači da je njihov hljeb sa sedam kora i da više nemaju strpljenja da čekaju dan kada će im biti saopšteno koliko novca će moći da dobiju za plodove njihovog mukotrpnog rada.

Ratari kažu da "sitno" broje do žetve
"Žetva počinje za 15 dana i krajnje je vrijeme da neko iz resornog ministarstva kaže kolika će biti otkupna cijena žita! Mora neko da dođe u selo i objasni nam situaciju. Izgleda da niko ne misli o seljaku! Što se tiče mlinara, mi ne želimo da nam oni određuju cijenu, jer bi nas ucjenjivali", navodi Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Kaže da poljoprivrednici neće da dopuste da žitarice budu prodate u bescjenje. Nadležne poziva da im se konačno kaže koliko će novca da zarade.

Mlinarima poručuje da otkupne cijene ne porede sa regionom, pošto je u zemljama u okruženju znatno jeftinija proizvodnja.

"Mlinari moraju da shvate i naše troškove. Oni vrše poređenje sa cijenom u Srbiji, a tamo je proizvodnja dosta jeftinija. Ne može to tako", poručuje Maletić i dodaje da ove godine pšenica ne bi smjela da bude ispod 40 do 45 feninga po kilogramu.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da još ne zna koliko će poljoprivrednici moći da dobiju novca za pšenicu.

"Nadamo se da će biti iznađena sredstva da cijena bude podignuta u poređenju na prošlogodišnju", poručuje Marinković.

On kaže da mlinari uvijek špekulišu sa otkupnim cijenom, što ratarima stvara probleme.

Mlinari, takođe, još ne znaju preciznu otkupnu cijenu pšenice. Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, poručuje da je jedina opcija da za sto sjednu sa predstavnicima ministarstva, te poljoprivrednicima.

"Jedino Ministarstvo može da bude organizator tog susreta. Sami u dogovor ne možemo. U Srbiji tona pšenice sada košta oko 205 eura, plus PDV", kaže Kos.

Pitanja u vezi sa terminom održavanja eventualnog sastanka sa poljoprivrednicima i mlinarima poslali smo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali odgovore, pišu Nezavisne novine, nisu dobili.

A, stručnjaci ističu da, kada je rod pšenice u pitanju, on je na nivou prošlogodišnjeg. Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, precizira da bi rod trebalo da bude 3,5 do četiri tone po hektaru.

Sunčano vrijeme
Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, ističe da u ovom stadijumu pšenici odgovara sunčano vrijeme.

"Kvalitet je na prošlogodišnjem nivou. Bilo bi dobro da u narednom periodu budu sunčani dani, jer takvo vrijeme najviše sada pogoduje pšenici", kaže Mandić.

Izvor: Nezavisne novine

Foto priče

Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci, kupci znaju da vrijedi čekati

Maid Smajić i njegova sestra Mediha Jašarević osnovali su kompaniju “Zlatna kap” u Jelahu 2008. Zbog problema sa otkupom i plasmanom mlijeka okrenuli su se proizvodnji sira.

Opširnije... Link