Baner

U RS spržene dvije trećine kukuruza

Vijesti - Zemljoradnja

Berba kukuruza na velikom broju parcela u RS već je počela, jer poljoprivrednici pokušavaju spasiti bilo šta od roda, koji je gotovo spržen zbog veoma visokih temperatura i sušnog perioda posljednjih mjeseci.Sve to je, prema riječima poljoprivrednika, uzrokovalo da će prinosi kukuruza u ovoj godini biti i više nego prepolovljeni, dok će proizvođači zbog ogromnih početnih ulaganja biti na velikim gubicima. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da na nekim oranicama uopšte neće biti berbe jer su se proizvođači zbog znatno malih prinosa odlučili da prave silažu za stoku ili da preoravaju njive.

Kako nam je potvrdio Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, berba kukuruza u RS je počela, ali je naveo da je rod i više nego dvostruko manji. "Odmah na počeku berbe se vidi da su stabljike jalove, mali je klip kukuruza, ali i zrno tako da je i kvalitet loš. Prinosi su vrlo loši i njiva koja da 20 odsto roda biće fantazija", rekao je Usorac i dodao da ima njiva koje neće doživjeti berbu, pa ih ratari zaoravaju, jer je prinos toliko mali da nemaju zbog čega ulaziti u njih. On je naveo da ovo vrijeme nije rano za berbu kukuruza ove godine, jer je sve izgorjelo.

"Ove godine je u RS zasijano oko 90.000 hektara površine pod kukuruzom i trebalo je da daju prosječno oko osam tona, ali sada neće biti nijedna tona po hektaru tako da se s tim ne mogu pokriti ni troškovi berbe", zaključio je Usorac.

Slavko Radanović, šef Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog instituta RS, rekao je da sadašnja berba kukuruza ide u silažu, jer je sve izgorjelo od suše. On je naveo da su stabljike i klipovi kukuruza u dosta slučajeva suvi, čak i gdje je vršeno navodnjavanje.

"Ovogodišnji prinosi kukuruza u RS će biti manji i do 60 odsto, dok će berba početi dosta ranije, a obično se sa berbom kreće krajem septembra", kazao je Radanović. Inače i berba u Lijevče polju počela je juče, što je za 45 dana ranije nego uobičajeno, a zbog dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura prinosi su daleko ispod očekivanih.

Poljoprivrednik Zoran Račić sa berbom je počeo na parceli pored Save, u selu Bok Jankovac. Prema njegovim riječima, tu je zemljište dublje i kukuruz nije toliko sasušen kao na drugim parcelama, ali prinosi su ipak prepolovljeni.

"U proljeće smo primijenili kompletnu tehnologiju, sijali smo kvalitetno sjeme, dali punu dozu mineralnog đubriva i tretirali najboljim herbicidima, pa je sasvim sigurno da ćemo biti u velikom minusu", rekao je Račić. I u selima oko Nove Topole kukuruz je potpuno sasušen zbog visokih temperatura i nedostatka vlage, pa ga poljoprivrednici uglavnom koriste za pravljenje silaže. Treba napomenuti da je samo na području opštine Gradiška zasijano oko 12.000 hektara kukuruza.

Izvor: Ekapija

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link