Usorac: Proteste sa granice selimo na Marijin Dvor

Vijesti - Nevlada

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac najavio je da će mljekari, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi za zaštitu domaće proizvodnje, umjesto blokade granica protestovati ispred institucija BiH u Sarajevu.

Nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Usorac je rekao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da su "zatvorili" Granični prijelaz u Orašju za uvoz mlijeka u BiH iz EU te dali rok od deset dana da se postigne dogovor s vlastima u BiH.

"Ukoliko ne bude dogovora, preseljavamo se na Marijin dvor. Dosta smo bili na granici, idemo na Marijin dvor", ustvrdio je Usorac.

Kazao je i da su dobili podršku za svoje zhtjeve od predsjednika RS-a.

"Dogovorili smo da nakon uspostavljanja Vlade RS-a razgovaramo i s premijerkom te resornim ministrom i predsjednikom RS-a i da se za naše probleme, koji su problemi države BiH, mora naći rješenje", naveo je on.

I iz Dodikovog kabineta je potvrđeno da su predstavnici poljoprivrednih proizvođača predsjednika RS-a upoznali o problemima koji imaju kada je u pitanju izvoz robe, kao i o zahtjevima koji su u vezi s tim upućeni institucijama na nivou BiH.

Podržao je aktivnosti poljoprivrednih proizvođača i naglasio značaj zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

 

Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link