Baner

Zahtjeve poljoprivrednika riješiti sinergijskim djelovanjem vlasti

Vijesti - Nevlada

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine saopćilo je jučer da razumije probleme bh. poljoprivrednika te u tom kontekstu poduzima određene aktivnosti, ali i napomenulo da najveći dio zahtjeva poljoprivrednih proizvođača nije u nadležnosti ovog ministarstva već zahtijeva sinergijsku aktivnost više institucija.

"U potpunosti razumijevajući težinu problema s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u BiH, posebno nakon katastrofalnih poplava, Ministarstvo preduzima sve zakonom omogućene aktivnosti kako bi se djelovalo u pravcu prevazilaženja identifikovanih problema. Istovremeno, podvlače da najveći dio zahtjeva udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji su u proteklom periodu iznijeti i razmatrani na namjenski organizovanim sastancima, ali i koji se u proteklim danima mogu čuti posredstvom sredstava javnog informisanja, ne spadaju u nadležnost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH te da njihovo rješavanje zahtijeva sinergijsko djelovanje nadležnih institucija na različitim nivoima vlasti u BiH",  citat je iz saopćenja ovog ministarstva.

Ministarstvo je potom navelo dosadašnje vlastite aktivnosti u ovom kontekstu.

Zahtijevalo je od Uprave za indirektno oporezivanje BiH pojačani nadzor odnosno naknadnu kontrolu uvoza te carinskog evidentiranja mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mlječnih proizvoda u BiH, navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputilo inicijativu za stvaranje uslova za uvođenje „plavog dizela“ na nivou cijele BiH.

"Kad je riječ o izvozu proizvoda animalnog porijekla iz BiH u Republiku Tursku, u ovom momentu ne postoje formalne prepreke za realizaciju. Otežavajuća okolnost je nepovoljni modalitet transporta ovih proizvoda iz BiH. U cilju prevazilaženja ovog problema, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH u nekoliko navrata su se obraćali nadležnim institucijama Evropske unije u Briselu zahtjevajući omogućavanje provoza ovih proizvoda iz BiH preko Bugarske, međutim, do danas nema pozitivnog odgovora iz Brisela", navodi se u saopćenju.

Po pitanju potencijalnog izvoza proizvoda animalnog porijekla u Rusku Federaciju, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u nekoliko navrata se obraćalo nadležnim institucijama Ruske Federacije u cilju odobravanja izvoznih objekata u BiH na tržište Ruske Federacije, međutim, tamošnje nadležne institucije još nisu zvanično predvidjele slanje odgovarajuće komisije u BiH koja bi pregledala potencijalne izvozne objekte, ističe se također u saopćenju.

Paralelno, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično su se obratili  nadležnim institucijama Evropske unije kako bi, nakon odobravanja izvoza iz BiH na tržište Ruske Federacije od nadležnih institucija Ruske Federacije, bio omogućen provoz proizvoda animalnog porijekla iz BiH preko teritorije Rumunije jer postojeći potencijalni modaliteti transporta nisu ekonomski isplativi.

Isključivim angažovanjem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH riješen je problem suspenzije izvoza proizvoda animalnog porijekla iz BiH u carinsko područje Kosova iako je priroda problema daleko prevazilazila kapacitete i okvire djelovanja Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH. I pored stalnih pritisaka, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i dalje čvrsto stoji na poziciji neprihvatanja zahtjeva Evropske komisije po pitanju tzv. „tradicionalne trgovine“ u kontekstu zaključenja dodatnog protokola na SSP/PS kojeg BiH ima s Evropskom unijom, navodi se iz Ministarstva.

Smatraju da bi prihvatanje koncepta „tradicionalne trgovine“, što bi podrazumijevalo uklanjanje već ispregovarane carinske zaštite na poljoprivredne proizvode porijeklom iz Evropske unije, uključujući i najveći dio mlječnih proizvoda, proizvelo katastrofalne posljedice po poljoprivredni sektor u BiH.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Savjet ministara BiH usvojio je Odluku o upravljanju tarifnim kvotama za poljoprivredne proizvode, čija će primjena započeti 1. januara 2015. godine. Na ovaj način konačno se uvodi odgovarajuća kontrola u procesu dodjeljivanja i korištenja povlaštenih carinskih kvota kad je riječ o poljoprivrednim proizvodima.

Od 1. decembra 2014. godine na snagu stupa Protokol br. 3 na Sporazum CEFTA, kojim je predviđeno uklanjanje carinskih opterećenja na proizvode iz BiH na tržište Albanije, čime će proizvodi iz BiH na ovom tržištu biti daleko konkurentniji nego prije.

Od 1. januara 2015. godine, za BiH na snagu stupa EFTA sporazum čime će biti omogućen plasman voća i povrća iz BiH na tržišta zemalja članica ove ekonomske grupacije.

Ministarstvo podsjeća da je u skladu sa zaključcima sastanka održanog 6. novembra 2014. godine u prostorijama Savjeta ministara BiH, na kojem su učestvovali predstavnici nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, definisan set zaključaka upućen Savjetu ministara BiH čija bi implementacija trebala doprinijeti prevazilaženju bar dijela identifikovanih poteškoća u oblasti poljoprivrede.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će nastaviti aktivnosti iz svoje zakonom definisane nadležnosti u pravcu poboljšanja stanja u oblasti poljoprivrede u BiH.

Istovremeno apeluje svim ostalim nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti da takođe, u skladu s nadležnostima, ulože maksimalne napore kako bi očekivani rezultati bili postignuti u najkraćem mogućem roku, navedeno je u saopćenju.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link