Poljoprivrednici ogorčeni: Više nas je desetkovao federalni ministar nego poplave

Vijesti - Nevlada

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza dala je Vladi FBiH rok od sedam dana da isplati osnovne poticaje iz 2012. i 2013. godine koji, kako kažu, nisu isplaćeni ni s jednim feningom.

Predsjednik Federalnog saveza ovčara „Pramenka“ Nusret Avdibegović ocijenio je da je stočni fond Federacije desetkovan i to politikom Vlade Federacije i ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH više nego posljednjim poplavama.

On je dodao, da su obećanja o povećanju poticaja samo predizborna priča te je postavio pitanje čemu povećanje kad ni dosadašnji poticaji nisu isplaćeni.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i člana Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza u FBiH kazao je da je Vlada FBiH obećala poljoprivrednicima da će im do 10. ovog mjeseca biti isplaćen dug za 2012. i 2013. godinu.

- Međutim, vlada se oglušila i nije uplatila niti jednu marku. Devet mjeseci već proizvodimo bez poticaja, duguju nam preko 60 miliona maraka. Umjesto da Vlada Federacije napravi krizni štab i interventno djeluje u ovoj vanrednoj situciji, da presujemo i prehranimo ovo što je ostalo od stočnog fonda, oni su se i na to oglušili - rekao je Nikšić.

 

Izvor: Dnevni avaz

Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link