Poljoprivrednici ogorčeni: Više nas je desetkovao federalni ministar nego poplave

Vijesti - Nevlada

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza dala je Vladi FBiH rok od sedam dana da isplati osnovne poticaje iz 2012. i 2013. godine koji, kako kažu, nisu isplaćeni ni s jednim feningom.

Predsjednik Federalnog saveza ovčara „Pramenka“ Nusret Avdibegović ocijenio je da je stočni fond Federacije desetkovan i to politikom Vlade Federacije i ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH više nego posljednjim poplavama.

On je dodao, da su obećanja o povećanju poticaja samo predizborna priča te je postavio pitanje čemu povećanje kad ni dosadašnji poticaji nisu isplaćeni.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i člana Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza u FBiH kazao je da je Vlada FBiH obećala poljoprivrednicima da će im do 10. ovog mjeseca biti isplaćen dug za 2012. i 2013. godinu.

- Međutim, vlada se oglušila i nije uplatila niti jednu marku. Devet mjeseci već proizvodimo bez poticaja, duguju nam preko 60 miliona maraka. Umjesto da Vlada Federacije napravi krizni štab i interventno djeluje u ovoj vanrednoj situciji, da presujemo i prehranimo ovo što je ostalo od stočnog fonda, oni su se i na to oglušili - rekao je Nikšić.

 

Izvor: Dnevni avaz

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link