Preko sto sudionika 'Prepare' mreže u umrežavanju za održiv ruralni razvoj

Vijesti - Nevlada

PREPARE mreža je nastala 1999. godine i čine je nacionalne nevladine organizacije/mreže koje se bave pitanjem ruralnog razvoja u Europi. Aktivnosti PREPARE mreže su usmjerene na jačanje civilnog društva i međunacionalnu razmjenu iskustava u polju ruralnog razvoja.

PREPARE okupljanje (Gathering) predstavlja glavni događaj PREPARE mreže u godini, koji se svaki put organizira u drugoj zemlji. Ove godine, od 4. do 7. rujna, 100 sudionika i sudionica iz 20 europskih zemalja sastati će se u Bosni i Hercegovini, u hotelu Termag na Jahorini, da bi razmijenili mišljenja i učili jedni od drugih sa jednim zajedničkim ciljem: da doprinesu umrežavanju za održiv ruralni razvoj.

PREPARE okupljanje u 2013. čini niz povezanih događaja u Bosni i Hercegovini, koji imaju za cilj okupiti predstavnike civilnog društva kao i predstavnike organizacija iz javnog sektora, prvenstveno iz centralne i jugoistočne Europe ali i zemalja članica EU.

Glavni ciljevi su:

- Omogućiti ruralnom civilnom društvu priliku da prodiskutuje i izrazi stavove po pitanju trenutnih izazova u ruralnom razvoju Europe i šire.

- Stvoriti prostor za razmjenu iskustava i ideja, a naročito potaknuti razmjenu između ruralnih aktera iz onih centralnih i istočnoeuropskih zemalja koje su već članice EU i zemalja koje se pripremaju za ulazak u EU, naročito iz regije jugoistočne Europe;
- Promovirati dijalog između javnog, privatnog i nevladinog sektora i podstaći umrežavanje za održiv ruralni razvoj.

PREPARE okupljanje se organizuje zahvaljujući podršci Charles Steward MOTT fondacije, projekta ACoRD (Savez za zajednički ruralni razvoj) koji financira Delegacija Europske unije u BiH, GiZ-a i drugih donatora.

Partneri PREPARE mreže u organizovanju PREPARE okupljanje u Bosni i Hercegovini su sljedeće domaće organizacije: Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj – ACED iz Banja Luke, REDAH iz Mostara, Udruženje građana Nešto Više iz Sarajeva i LAG Una-Sana iz Sanskog Mosta.

Izvor: Bljesak.info

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link