Preko sto sudionika 'Prepare' mreže u umrežavanju za održiv ruralni razvoj

Vijesti - Nevlada

PREPARE mreža je nastala 1999. godine i čine je nacionalne nevladine organizacije/mreže koje se bave pitanjem ruralnog razvoja u Europi. Aktivnosti PREPARE mreže su usmjerene na jačanje civilnog društva i međunacionalnu razmjenu iskustava u polju ruralnog razvoja.

PREPARE okupljanje (Gathering) predstavlja glavni događaj PREPARE mreže u godini, koji se svaki put organizira u drugoj zemlji. Ove godine, od 4. do 7. rujna, 100 sudionika i sudionica iz 20 europskih zemalja sastati će se u Bosni i Hercegovini, u hotelu Termag na Jahorini, da bi razmijenili mišljenja i učili jedni od drugih sa jednim zajedničkim ciljem: da doprinesu umrežavanju za održiv ruralni razvoj.

PREPARE okupljanje u 2013. čini niz povezanih događaja u Bosni i Hercegovini, koji imaju za cilj okupiti predstavnike civilnog društva kao i predstavnike organizacija iz javnog sektora, prvenstveno iz centralne i jugoistočne Europe ali i zemalja članica EU.

Glavni ciljevi su:

- Omogućiti ruralnom civilnom društvu priliku da prodiskutuje i izrazi stavove po pitanju trenutnih izazova u ruralnom razvoju Europe i šire.

- Stvoriti prostor za razmjenu iskustava i ideja, a naročito potaknuti razmjenu između ruralnih aktera iz onih centralnih i istočnoeuropskih zemalja koje su već članice EU i zemalja koje se pripremaju za ulazak u EU, naročito iz regije jugoistočne Europe;
- Promovirati dijalog između javnog, privatnog i nevladinog sektora i podstaći umrežavanje za održiv ruralni razvoj.

PREPARE okupljanje se organizuje zahvaljujući podršci Charles Steward MOTT fondacije, projekta ACoRD (Savez za zajednički ruralni razvoj) koji financira Delegacija Europske unije u BiH, GiZ-a i drugih donatora.

Partneri PREPARE mreže u organizovanju PREPARE okupljanje u Bosni i Hercegovini su sljedeće domaće organizacije: Agencija za suradnju, edukaciju i razvoj – ACED iz Banja Luke, REDAH iz Mostara, Udruženje građana Nešto Više iz Sarajeva i LAG Una-Sana iz Sanskog Mosta.

Izvor: Bljesak.info

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link