Baner

Poljoprivrednici dijele hranu u Sarajevu: Bolje pokloniti nego prodati u bescijenje

Vijesti - Nevlada

Podjela će se vršiti u 11:55 sati, kao simbolična poruka vlastima da je za poljoprivredu došlo "pet do 12", a poljoprivrednici će pokloniti onoliko koliko budu mogli i koliko imaju.

"Podjela se vrši kao izraz nezadovoljstva poljoprivrednika maćehinskim odnosom vlasti prema nama", rekao je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Poljoprivrednici nisu dobili poticaje mjesecima, a dug za 2014. i 2015. godinu premašuje 50 miliona KM. Također, vlasti u FBiH odobrile su odgodu plaćanja na šest do devet mjeseci kupcima proizvoda, što dodatno otežava situaciju poljoprivrednicima.

Prema istraživanjima KULT-a, izdvajanja za privredu u 2014. godini pala su za 19,5 posto u odnosu na 2013. godinu, iako je najviše izdvojeno za poljoprivredu. Također, prema Muslimovićevim riječima, ministrica finansija Jelka Miličević najavila je da će poljoprivrednici biti svrstani u kategoriju budžeta u kojoj se nalaze penzioneri, te da poticaje neće dobiti jer nema tranše MMF-a.

"Treba se zapitati zašto je neko protiv proizvodnje hrane u BiH", rekao je ranije Muslimović.

Podsjetimo, ovo nije prva ovakva akcija poljoprivrednika. Prvu akciju organizirali su 2005. godine kada su predstavnici Udruženja poljoprivrednika BiH danima protestovati ispred zgrade Vijeća ministara i razapeli šatorsko naselje. U 2009. godini podijelili su četiri tone povrća zbog suspenzije Zakona o zaštiti domaće proizvodnje. U 2013. godini svoje proizvode su poklonili korisnicima javnih kuhinja.

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj početkom juna ove godine razmatrana je strategija razvoja poljoprivrednog sektora za period od 2015. do 2019. godine, koju je predložila Vlada FBiH, a koja garantuje da neće biti ukidanja poticaja, te da će biti snažno ulaganje u ruralni razvoj koji će vremenom postati sam sebi oslonac.

"Novi pristup koji nudi ova strategija zasniva se na snažnom rastu ulaganja u mjere ruralnog razvoja, koje primarno čini podrška investicijama u novu tehnologiju proizvodnje i doradu, tako da ove mjere na kraju implementacije strategije postaju dominantan stub poljoprivredne politike", rekao je tada Pejo Janjić iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Da bi strategija bila usvojena moraju je odobriti oba doma Parlamenta FBiH.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link