Baner

Opština poklonila 120.000 sadnica maline

Vijesti - Vlada

Opština Bratunac nabavila je 120.000 sadnica maline koje su jučer podijeljene proizvođačima ovog jagodičastog voća.

Iz sredstava namijenjenih za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini izdvojeno je 112.000 KM za nabavku navedenih sadnica, koje je dobilo 100 voćara.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radenko Radović rekao je novinarima da je donirani sadni materijal prošao sve kontrole zdravstvene ispravnosti.

"Sadnice su obezbijeđene u okviru trogodišnjeg projekta `Obnavljanje i podizanje novih zasada maline i kupine` koji opština provodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike i Japanske agencije za međunarodni razvoj /JICA/", naveo je Radović.

On je dodao da je današnja podjela sadnica izvršena na osnovu rang-liste koja je utvrđena u skladu s javnim pozivom opštine Bratunac koji je objavljen u septembru prošle godine.

Radović je naveo da je od oktobra prošle godine donirano oko pola miliona sadnica maline i kupine, te najavio da će do kraja 2016. godine biti obezbijeđeno još oko milion sadnica ovog jagodičastog voća.

"Cilj nam je da u okviru tog projekta obezbijedimo sadnice za obnavljanje zasada koji su uništeni tokom prošlogodišnjih majskih i julskih poplava, te podizanje novih zasada na parcelama poljoprivrednika koji žele da pokrenu ili prošire proizvodnju maline i kupine", rekao je Radović i dodao da bratunačka opština planira da proširi proivodnju maline sa sadašnjih 2.000 tona na 4.500 tona godišnje.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link