Šaroviću uručeni zahtjevi proizvođača mlijeka

Vijesti - Vlada

Predstavnici udurženja mljekara Republike Srpske i Federacije BiH jučer su održali radni sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem tokom kojeg su mu uručili svoje zahtjeve koji se odnose mjere za poboljšanje situacije u proizvodnji i prodaji mlijeka.

Šarović je novinarima rekao nakon susreta sa predstavnicima udruženja mljekara da će uskoro biti održan novi sastanak, na kojem će učestvovati i nadležni entitetski ministri, čime bi se počelo sa rješavanjem problema u skladu sa prioritetima.

"Kada će biti održan taj sastanak zavisi od dogovora sa entitetskim ministarstvima, sa kojima sam u kontinuiranoj komunikaciji",  rekao je Šarović.  

Šarović je naveo da se tokom jučerašnjeg radnog sastanka nije ulazilo u pojedničane zahtjeve predstavnika udruženja proizvođača mlijeka.

"Dotakli smo se najvažnijih tema koje su od intersa mljekara, ali ne samo njih nego i čitavog društva. Na dobrom smo putu i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je spremno u okviru svoje nadležnosti da radi na nekoliko ključnih pitanja", rekao je Šarović.

On je istakao da tokom susreta nije bilo samo riječi o ukidanju kvota za proizvodnju mlijeka u EU, stvaranju uslova za izvoz mlijeka, "plavi dizel", te da je želja učesnika sastanka bila da se u konstruktivnoj atmosferi dotaknu ključna pitanja.

"Za njih su vrata ovog ministarstva uvijek otvorena, ali Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zajedno sa drugim institucijama, uključujući Savjet ministara BiH, entiteske vlade i ministarstva će u narednom periodu raditi na ovim prioritetima", dodao je Šarović.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je nakon susreta sa  Šarovićem i ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem da je tokom susreta pokazano razumijevanje predstavnika vlasti za probleme proizvođača mlijeka u BiH.

"Iznijeli smo probleme predstvnicima vlasti i očekujemo da će uskoro uslijediti konkretni sastanci. Od ministara smo zatražili privremeno zatvaranje graničnih prelaza putem kojih u BiH nelegalno ulaze robe animalnog porijekla. Tokom susreta bilo je riječi o pitanju `plavog dizela` i otvaranju koridora za izvoz mlijeka u Tursku i Rusiju, ali u pitanje izvoza u EU", rekao je Usorac.

Govoreći o odluci o ukidanju kvota na proizvodnju mlijeka u EU, Usorac je  naveo  da treba obezbijediti da se višak mlijeka koje se pojavi u EU ne prelije samo u BiH nego da se omogući da proizvođači mlijeka iz BiH mogu da izvoze u Tursku i Rusiju.

"Nakon toga svi organi u BiH na svim nivoima moraju da iz sve snage upiru da dobijemo sve dozvole za izvoz naših prizvoda u evropske zemlje. Osim činjenice da imamo male podsticaje u odnosu na EU, ne bojimo se da izađemo na njihovo tržište koje ćemo osvojiti prije svega kvalitetom", rekao je Usorac.

Predsjednik Udruženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić naveo je da su mljekara iz BiH već do sada dva puta dostavljali svoje zahtjeve Savjetu ministara BiH, te da je tokom današnjeg sastanka sa Šarovićem skrenuta pažnja na probleme.

Nikšić je dodao da je tokom susreta naglašeno da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne može razriješiti sve probleme proizovođača mlijeka zbog čega će o konkretnijim rješenjima biti riječi na sastanku kojem će prisustvovati i predstvnici nadležnih entitetskih ministarstava.

Izvor: Srna

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link