Postojeći sporazum je spas za mljekare

Vijesti - Vlada

Domaći mljekari ne mogu očekivati veću zaštitu od prekomjernog uvoza, osim one koja već postoji, a ključno pitanje je da li će BiH imati snage da se odupre pritiscima iz Brisela, koji traže promjenu postojećeg sporazuma i praktično ukidanje carina prilikom uvoza mlijeka u BiH.

"Puna carina na mlijeko i mliječne proizvode iz EU već postoji i ono što je ispregovarano, znači da ćemo imati punu carinsku zaštitu do ulaska BiH u EU", rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Trenutno uvoznici mlijeka iz EU u BiH plaćaju carinu od 10 odsto plus, u prosjeku, oko 30 feninga po litru, a ista carina je i za uvoz sira, s tim da se plaća dodatnih jednu KM po kilogramu.

Prema postojećem sporazumu između BiH i EU, ove carine treba da ostanu sve dok BiH ne postane članica EU ili dok se ne postigne drugačiji sporazum.

"Zaštita domaćih mljekara već postoji i njihovi zahtjevi za uvođenjem većih carina i prelevmana jednostavno nisu realni. Takođe, njihovi strahovi da će, nakon što je EU ukinula kvote za proizvodnju, mlijeko iz EU preplaviti BiH nisu u potpunosti opravdani s obzirom na to da će takva mjera najviše naškoditi malim proizvođačima unutar EU", kaže Mekić.

"Povećanje carina moralo bi ići prema svima i to nije logično i ne znam slučajeve da je neka zemlja to radila. Recimo, Srbija je snizila carinu i onda u konsultacijama pokušava da vrati dio, ali samo u određenom periodu, ali to vraćanje ne smije nikako da pređe puni iznos carine", kaže Mekić.

Inače, uvoz mlijeka iz EU u BiH u posljednjih nekoliko godina, odnosno nakon što je Hrvatska postala punopravna članica, smanjen je za više nego duplo, što je upravo posljedica carina i prelevmana koji važe prilikom uvoza u BiH. Evropska unija sada nastoji da pričom o tradicionalnoj trgovini "natjera" BiH da Hrvatima, a i ostalim zemljama EU omogući bescarinski uvoz mlijeka u BiH, što bi, posebno nakon što je od 1. aprila EU ukinula kvote za proizvodnju mlijeka, značilo potop domaćih mljekara i preplavljeno tržište BiH mlijekom iz EU.

"Mijenjanje sporazuma bilo bi katastrofa. Neophodna je zaštita postojećeg sporazuma i mi ne možemo govoriti o nekim zabranama, kao što se priča, već samo moramo insistirati na produženju postojećeg sporazuma", rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

On kaže da je pritisak iz EU stravičan, ali da ima obećanja od Mirka Šarovića, novoizabranog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, da promjena režima u trgovini s EU kada je u pitanju mlijeko ne dolazi u obzir.

Sam Šarović juče je izjavio da u Ministarstvo nije stigao nikakav zahtjev u vezi sa zaštitom od prekomjernog uvoza mlijeka iz EU, a ako bi, kako kaže, bilo kakav zahtjev došao, biće procesuiran po zakonskim procedurama.
On je istakao da su izvoz, kao i uvoz mlijeka u BiH ozbiljna pitanja kojima će se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pozabaviti u okviru nadležnosti koje ima.

"U ovom poslu svako treba da radi svoj posao i nema potrebe za prebacivanjem odgovornosti", dodao je Šarović.
On je podsjetio da je potpuno jasno da BiH nije ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU, odnosno da nisu zadovoljeni kvalitet, ali ni zakonodavni okvir, pitanje sertifikacije i drugi uslovi da bi se mlijeko iz BiH moglo izvoziti.

Šarović je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima namjeru da preuzme inicijativu i da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama budu stvoreni uslovi za izvoz mlijeka u EU.

"Svi drugi, kada su u pitanju poljoprivrednici, podsticaji i politika u poljoprivredi treba da rade svoj posao", rekao je Šarović, dodajući da će sljedeće sedmice imati sastanke s entitetskim ministrima poljoprivrede.
Sa druge strane, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, poručuje Mekiću da ga "ne plaća EU, već narod ove države".

"Uvijek se on pojavljuje s nekim pametovanjem, kao da je sva pamet kod njega. Oni skreću pažnju s pravog problema! Pravi problem je granica. Napravljeno je takvo stanje da se može švercovati i uvoziti bez evidentiranja. Sistem pogoduje uvoznom lobiju i tajkunima", poručuje Usorac.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, kazao je da mljekari od nadležnih institucija traže da im omoguće da rade u potpuno istom ambijentu kao i evropski proizvođači.

Izvor: Nezavisne novine

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link