U ZDK-u oko 2.000 prijava za poticaje u poljoprivredi

Vijesti - Vlada

Ministarstvo poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona primilo je oko 2.000 prijava na javni poziv za poticaje u poljoprivredi u 2014. godini, te za program revitalizacije poljoprivredne proizvodnje nakon poplava.

Prema odobrenim budžetskim sredstvima, Ministarstvo poljoprivrede je za ove namjene planiralo iznos od oko dva miliona KM, koji će najvećim dijelom biti utrošena za sanaciju nastalih šteta u poljoprivredi tokom poplava, za proizvodnju malina i kupina, i za obezbjeđenje nekih sjetvenih paketa.

Prema riječima resornog kantonalnog ministra Bojana Bošnjaka, kod vrednovanja aplikacija, kao i ranijih godina, poštovat će se usvojeni kriteriji za dodjelu poticaja, a spisak aplikanata koji će dobiti poticaje bit će objavljen nakon što komisija završi svoj dio posla.

Do kraja godine se očekuje i isplate poticaja, a prioritet će imati poljoprivrednici koji su imali štete na usjevima tokom poplava.

 

Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link