U ZDK-u oko 2.000 prijava za poticaje u poljoprivredi

Vijesti - Vlada

Ministarstvo poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona primilo je oko 2.000 prijava na javni poziv za poticaje u poljoprivredi u 2014. godini, te za program revitalizacije poljoprivredne proizvodnje nakon poplava.

Prema odobrenim budžetskim sredstvima, Ministarstvo poljoprivrede je za ove namjene planiralo iznos od oko dva miliona KM, koji će najvećim dijelom biti utrošena za sanaciju nastalih šteta u poljoprivredi tokom poplava, za proizvodnju malina i kupina, i za obezbjeđenje nekih sjetvenih paketa.

Prema riječima resornog kantonalnog ministra Bojana Bošnjaka, kod vrednovanja aplikacija, kao i ranijih godina, poštovat će se usvojeni kriteriji za dodjelu poticaja, a spisak aplikanata koji će dobiti poticaje bit će objavljen nakon što komisija završi svoj dio posla.

Do kraja godine se očekuje i isplate poticaja, a prioritet će imati poljoprivrednici koji su imali štete na usjevima tokom poplava.

 

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link