Baner

Vlada odbila Lijanovićevu ideju o duplom porezu

Vijesti - Vlada

Vlada FBiH nije prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, čiji je predlagač Klub zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.


Kako se ističe, predloženi tekst Zakona nije prihvatljiv, prije svega, što se posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća ne može izdvajati po istoj osnovi dva puta.

Naime, predloženim tekstom Zakona se iza člana 180. dodaje novi član koji predviđa izdvajanje po istoj osnovi kao i član 180. Zakona, s razlikom u postotku i obveznicima izdvajanja.

Predloženi tekst Zakona predviđa izdvajanje od tri posto, što bi značilo dodatno opterećenje za sva pravne subjekte i građane koji obavljaju samostalnu djelatnost i državne organe svih nivoa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer je već odredbom člana 180. utvrđena obaveza u visini od 0,5 posto. Pored toga, posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća zakonski ne može biti uplaćivana na različite račune.

Za posebnu naknadu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća iz člana 180. Zakona, Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda utvrđene su vrste prihoda, kao i način njihove uplate i raspodjele, te nije moguće istu vrstu prihoda prikupljati u drugom postotku i usmjeravati na neki drugi račun.

''Ukoliko je namjera osiguravanje dodatnih sredstava za saniranje posljedica konkretne prirodne nesreće kroz selektivno dodatno opterećenje pravnih osoba, građana i državnih tijela u Federaciji BiH, onda to treba biti predmet drugog zakona, koji bi imao vremensko ograničenje'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 

Izvor: Bljesak.info

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link