Baner

Poljoprivrednici će na ulice ukoliko im se ne isplate poticaji

Vijesti - Vlada

Poljoprivrednici nastavljaju pravnu bitku za isplatu zaostalih poticaja. Ukoliko Vlada Federacije ne isplati dug, 50.000 poljoprivrednika izaći će na ulice i tražiti ostavke loše vlasti. Resorni ministar svjestan je u kakvom se stanju poljoprivreda nalazi, no ističe da više ništa ne može učiniti za spas najvažnijeg resursa.

Ukoliko ne budu isplaćeni zaostali poticaji iz prošle godine, koji iznose ukupno 15 miliona maraka, 50.000 poljoprivrednika na ulicama će tražiti ostavke vlasti. Ogorčeni su i zbog ovogodišnjeg programa poticaja od 110 miliona maraka, kojim je, kako kažu, budžet prekoračen za 40 miliona maraka

Ministar pravda program koji ide u parlamentarnu proceduru. Kaže da ne misle dobro poljoprivrednim proiozvođačima oni koji napadaju ovaj program. "Ja mislim da svijetla obraza mogu izaći pred proizvođače sa ovim programom jer je ovo jedan značajani iskorak u ovoj godini", kaže Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Stručnjaci upozoravaju da poljoprivreda ne smije trpjeti zbog nerada vlasti. Kašnjenja u isplatama novca ne bi smjelo biti, pogotovo kada su ta sredstva usmjerena u proizvodnju od koje ovise radna mjesta i konkurentnost.

Poljoprivrednici su dali rok. Ukoliko im ne budu isplaćeni dugovi, pridružit će se demonstrantima u Sarajevu.

Izvor: Ekapija.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link