RS: Podsticaji za poljoprivredu 60 miliona KM

Vijesti - Vlada

Budžet za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima iz RS u 2014. godini biće 60 miliona KM, javlja dopisnik BHRT.

Na juče održanom sastanku predstavnika resornog ministarstva sa poljoprivrednicima predloženo je da ta sredstva budu usmjerena na podršku tekuće proizvodnje te podršku investicijama.

Iako u ministarstvu tvrde da će obaveze iz ove godine biti isplaćene do kraja 2014. godine, poljoprivrednicima još uvijek nije isplaćeno 29 miliona maraka za subvencije iz prethodne godine.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača upozoravaju da će to biti štetno za proljetnu sjetvu.

"Ministarstvo poljoprivrede je imalo namjeru da realizuje sve obaveze do kraja budžetske godine, do kraja februara ali najvjerovatnije do 15. marta bićemo u mogućnosti da isplatimo najveću većinu preostalih obaveza od 29 miliona KM, a do kraja godine biće isplaćen ostatak sredstava u skladu sa prilivom budžeta za ovu godinu", kazala je Gordana Rokvić iz Minitarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Mi u Savezu smo stava da sredstva koja se duguju po osonovu subvencija za prošlu godinu se moraju isplatiti do kraja fiskalne godine. Mi se nadamo i sugerišemo da se to isplati jer na pragu je proljetna sjetva i biće teško organizovati proljetnu sjetvu u uslovima neisplaćenih podsticaja", kazao je Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Izvor: Indikator.ba

Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link