RS: Podsticaji za poljoprivredu 60 miliona KM

Vijesti - Vlada

Budžet za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima iz RS u 2014. godini biće 60 miliona KM, javlja dopisnik BHRT.

Na juče održanom sastanku predstavnika resornog ministarstva sa poljoprivrednicima predloženo je da ta sredstva budu usmjerena na podršku tekuće proizvodnje te podršku investicijama.

Iako u ministarstvu tvrde da će obaveze iz ove godine biti isplaćene do kraja 2014. godine, poljoprivrednicima još uvijek nije isplaćeno 29 miliona maraka za subvencije iz prethodne godine.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača upozoravaju da će to biti štetno za proljetnu sjetvu.

"Ministarstvo poljoprivrede je imalo namjeru da realizuje sve obaveze do kraja budžetske godine, do kraja februara ali najvjerovatnije do 15. marta bićemo u mogućnosti da isplatimo najveću većinu preostalih obaveza od 29 miliona KM, a do kraja godine biće isplaćen ostatak sredstava u skladu sa prilivom budžeta za ovu godinu", kazala je Gordana Rokvić iz Minitarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Mi u Savezu smo stava da sredstva koja se duguju po osonovu subvencija za prošlu godinu se moraju isplatiti do kraja fiskalne godine. Mi se nadamo i sugerišemo da se to isplati jer na pragu je proljetna sjetva i biće teško organizovati proljetnu sjetvu u uslovima neisplaćenih podsticaja", kazao je Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Izvor: Indikator.ba

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link