Borovnica iz Srpca ide na tržište EU

Vijesti - Vlada

Za četvoro proizvođača borovnice sa područja srbačke opštine omogućeno je uvođenje međunarodnog komercijalnog Global G.A.P. standarda za izvoz borovnice na tržište Evropske Unije. Radi se o Zoranu Ivanoviću i Savi Tomiću iz Srpca, Milenku Adamoviću iz Donje Lepenice i Stojanu Šuščeviću iz Bajinaca.

Ovu pogodnost su dobili u sklopu sporazuma koji su nedavno potpisali Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj CARD iz Banjaluke, Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Bio Borovnica" iz Srpca i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" Srbac.

Ovim sporazumom CARD je obezbijedio i uplatio sredstva u iznosu od 4.000 KM za ova četiri proizvođača što je namijenjeno za certifikaciju Global G.A.P. standarda.

Svrha zajedničke saradnje je povećanje proizvodnje i konkurentnosti proizvođača borovnice, promocija dobre proizvođačke prakse i jačanje saradnje između aktera koji djeluju i doprinose razvoju agrarnog sektora u ruralnim područjima opštine Srbac.

U skladu sa ovim sporazumom, udruženje „Bio borovnica“ je animiralo i izabralo proizvođače borovnice sa područja opštine Srbac za uvođenje ovog standarda i obezbijedilo sve neophodne uslove na poljoprivrednim gazdinstvima za potrebe inspekcijske kontrole za uvođenje standarda.

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj - CARD je takođe učestvovao u odabiru proizvođača i pružio svu potrebnu stručnu i savjetodavnu pomoć te se obavezao da putem svog Marketing i Export Centra - MEC ponudi proizvedene količine borovnice u poslovnim susretima sa potencijalnim kupcima iz zemlje i inostranstva.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „Apis“ je pružala svu tehničku pomoć i promovisala zajednički rad i saradnju sa CARD-om i Udruženjem "Bio Borovnica".

Ova aktivnost je dio programa "Civilno društvo i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini - CiSaRD" koji je finansiran od strane švedske organizacije We Effect (Švedskog zadružnog centra).

Prilikom posjete Srpcu, projekt koordinator CARD-a Bojan Čikić rekao je da je planirano da projekt bude nastavljen podrškom poljoprivrednim proizvođačima u uzgoju drugih poljoprivrednih kultura.

"Postoje i druge poljoprivredne kulture koje mogu biti obuhvaćene Global G.A.P. standardom čime se omogućava lakši plasman na evropsko tržište i na tome ćemo raditi u narednom periodu", istakao je Čikić.

Zoran Ivanović iz Srpca je prvi voćar koji je na svom posjedu prije tri godine zasadio 1.300 žbunova borovnice na površini od pola hektara. Prošle godine imao je prinos od 350 kilograma, ove godine očekuje tri puta više a tek iduće godine nada se prinosu od oko 2,5 tone što bi isplatilo troškove proizvodnje i omogućilo pristojnu mjesečnu zaradu.

On ističe da se cijena ovog voća na domaćem tržištu kreće oko 10 evra a uz posjedovanje certifikata o međunarodnom standardu kvaliteta, efekat bavljenja proizvodnjom borovnice biće znatno isplativiji.

"Zato se zahvaljujem na certifikaciji Global G.A.P. standarda jer bez toga bih teško mogao plasirati borovnicu u inostranstvo", istakao je Ivanović.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link