Visoke temperature imat će negativan uticaj na poljoprivredu

Vijesti - Vlada

Visoke temperature i relativno malo padavina koje se očekuju do kraja jula negativno će uticati na sve poljoprivredne kulture, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva sugerišu poljoprivrednim proizvođačima koji imaju mogućnost navodnjavanja da obavljaju redovno i obavezno u večernjim ili ranim jutarnjim časovima da bi se izbjegao temperaturni šok za biljke.

U voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji preporučuje se upotreba biostimulatora kako bi se biljke dovele u stanje umanjenog fiziološkog stresa, napominjući da je tretmane zaštitnim sredstvima neophodno vršiti tokom noći i u ranim jutarnjim časovima.

"Folijarne tretmane kalcijumom, posebno kalcijum-hloridom, u voćarstvu neophodno je odgoditi do perioda sa temperaturama vazduha nižim od 25 stepeni Celzijusovih da bi se izbjeglo oštećenje lisne mase", ističu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se podsjeća da će, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperature iznositi i do 40 stepeni Celzijusovih, a da se kratkotrajno osvježenje uz prolaznu kišu i pljuskove, očekuje u petak i za vikend od 10. do 12. jula.

"Od početka vegetacije do danas isparavanje vode iz zemljišta je mnogo intenzivnije nego primljena količina padavina, odnosno zemljište je isušeno. Obzirom na aktuelnu vremensku prognozu, narednih dana se očekuje dodatni gubitak vlage iz zemljišta, posebno na području Posavine i Semberije. Ovakva vremenska situacija pogoduje procesu žetve strnih kultura, ali će se veoma nepovoljno odraziti na ostale biljne kulture", navode iz resornog ministarstva.

Izvor: Nezavisne

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link