Visoke temperature imat će negativan uticaj na poljoprivredu

Vijesti - Vlada

Visoke temperature i relativno malo padavina koje se očekuju do kraja jula negativno će uticati na sve poljoprivredne kulture, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva sugerišu poljoprivrednim proizvođačima koji imaju mogućnost navodnjavanja da obavljaju redovno i obavezno u večernjim ili ranim jutarnjim časovima da bi se izbjegao temperaturni šok za biljke.

U voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji preporučuje se upotreba biostimulatora kako bi se biljke dovele u stanje umanjenog fiziološkog stresa, napominjući da je tretmane zaštitnim sredstvima neophodno vršiti tokom noći i u ranim jutarnjim časovima.

"Folijarne tretmane kalcijumom, posebno kalcijum-hloridom, u voćarstvu neophodno je odgoditi do perioda sa temperaturama vazduha nižim od 25 stepeni Celzijusovih da bi se izbjeglo oštećenje lisne mase", ističu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se podsjeća da će, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperature iznositi i do 40 stepeni Celzijusovih, a da se kratkotrajno osvježenje uz prolaznu kišu i pljuskove, očekuje u petak i za vikend od 10. do 12. jula.

"Od početka vegetacije do danas isparavanje vode iz zemljišta je mnogo intenzivnije nego primljena količina padavina, odnosno zemljište je isušeno. Obzirom na aktuelnu vremensku prognozu, narednih dana se očekuje dodatni gubitak vlage iz zemljišta, posebno na području Posavine i Semberije. Ovakva vremenska situacija pogoduje procesu žetve strnih kultura, ali će se veoma nepovoljno odraziti na ostale biljne kulture", navode iz resornog ministarstva.

Izvor: Nezavisne

Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link