Baner

Nije usvojen pravilnik o poljoprivrednim podsticajima

Vijesti - Vlada

Vlada Brčko distrikta nije jučer usvojila Pravilnik o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji za 2015. godinu, pošto se članovi Vlade iz reda srpskog naroda nisu složili da garantovani iznos podsticaja bude 70 odsto od vrijednosti ukupno podnesenih zahtjeva.

Oni su tražili da taj procenat bude povećan na 80 odsto, ali su gradonačelnik i ostali članovi Vlade smatrali da bi u tom slučaju iznos od 7,5 milona KM, koliko je budžetom predviđeno za ovu namjenu, bio nedovoljan.

Član Vlade Uroš Vojnović, koji je predložio instrument garantovanog iznosa podsticaja, rekao je da zagovornici povećanja smatraju da će pooštravanjem kriterijuma u novom pravilniku jedan broj aplikanata izgubiti pravo na podsticaje i da će onda sredstva od 7,5 miliona KM biti dovoljna.

"Cilj nam je da omogućimo da svi poljoprivrednici koji imaju pravo na podsticaj u Brčko distriktu dobiju 80 odsto sredstava u okviru budžetom određene sume, a ako preostane još novca da se on linearno raspodijeli na svakog aplikanta", objasnio je Vojnović novinarima u pauzi zasjedanja.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić kasno popodne prihvatio je uslov da garantovani iznos bude 80 odsto od vrijednosti ukupno podnesenih zahtjeva, ali je insistirao da se u Pravilnik ugradi posebna klauzula, prema kojoj bi se u trenutku kada budu potrošena sva sredstva predviđena budžetom, prestala obaveza dalje isplate podsticaja.

Pred glasanje o ovom prijedlogu svi članovi Vlade iz reda srpskog naroda i iz Stranke za BiH, napustili su zasijedanje, tako da Poslovnik nije usvojen zbog nepostojanja kvoruma.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link