Baner

Poljoprivrednici čekaju 13,5 miliona KM za podsticaje

Vijesti - Vlada

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je da poljoprivrednicima još nije isplaćeno 13,5 miliona KM duga za prošlogodišnje podsticaje.

Dojičinović je rekao da su voćarima, što se tiče podrške direktnoj proizvodnji, isplaćeni podsticaji, ali da nisu subvencije koje se odnose na kapitalna ulaganja.

On je dodao da se isplata svakog mjeseca prolongira, odnosno da nadležni obećavaju, ali ne isplaćuju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je Srni da dug za prošlogodišnje podsticaje, uz podsticaj koji se odnosi na prvi kvartal ove godine, dostiže iznos od 24 miliona KM.

"Tih 24 miliona KM ugrozilo je proljetnu sjetvu i ona se obavlja u manjem obimu i daleko nekvalitetnije", istakao je Usorac i dodao da su najugroženiji mljekari, njih šest hiljada, kojima se samo za mlijeko duguje 2,5 miliona KM.

On je ocijenio da su mnogi poljoprivredni proizvođači u teškoj situaciji, odnosno da ne mogu hraniti stoku jer su sav novac uložili u sjetvu nadajući se podsticajima.

Kritiku za neisplaćene podsticaje Usorac ne upućuje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, niti resornom ministru Stevi Mirjaniću, već Vladi Srpske.

"Poslanicima su isplaćene plate i za mart ove godine, a seljacima nisu ni dugovi", zaključio je Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Srni je rečeno da Vlada Srpske čini sve napore i preduzima mjere da u što kraćem roku budu isplaćeni svi podsticaji.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link