Baner

Holanđani najavljuju nova ulaganja u proširenje farme za uzgoj svinja

Vijesti - Biznis

Farma za uzgoj svinja "Top farm" iz Nove Topole u naredne dvije godine trebalo bi da proširi proizvodne kapacitete i udvostruči godišnju proizvodnju tovljenika, najavio je danas menadžment farme.

Plan da nekoliko miliona eua investira u proizvodne kapacitete farme imaju holandska firma "Jansen investments", koja je vlasnik 50 odsto kapitala "Top farma", i novi suvlasnik "Lein international" iz Monaka.

Firma iz Monaka otkupila je drugu polovinu kapitala "Top farma" od bivšeg suvlasnika Marka Dragića.

Suvlasnik i direktor "Top farma" Hari Jansen rekao je na konferenciji za novinare u Gradišci da su nove investicije omogućene i uspješno završenim pravnim sporom sa Dragićem čiji je prijedlog za pokretanje stečaja u farmi 26. februara odbacio Okružni privredni sud u Banjaluci.

"Sa novim suvlasnikom definisan je dvogodišnji plan ulaganja, prema kojem će, sa trenutnih oko 1.000 rasplodnih svinja, matično stado biti uvećano za 2.500 do 3.000 novih kvalitetnih grla. Time će i godišnja proizvodnja od oko 25.000 tovljenika biti uduplana", naveo je Jansen.

On je istakao da je ovo jedna od najvećih farmi za uzgoj svinja u regionu, te da proizvodnju planiraju da plasiraju na domaće tržište, s obzirom na to da se u BiH uvozi oko 75 odsto svinjsog mesa.

Jansen je naveo da je u planu nastavak saradnje sa Fabrikom za proizvodnju stočne hrane "Rapić" iz Gradiške, kao i da stočnu hranu nabavljaju isključivo od domaćih proizvođača.

"Planiramo da ulažemo u osavremenjavanje proizvodnje i automatizaciju prizvodnog procesa, a imajući u vidu specifičnost djelatnosti u planu je i prijem novih radnika", naglasio je Jansen.

On je zahvalio radnicima koji su, kako je rekao, zajedno sa menadžmentom uložili veliki napor da sačuvaju farmu i ne dozvole da ode u stečaj.

Menadžment "Top farm" najavio je da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede o mogućnosti da ova farma dobije status preduzeća od republičkog značaja i postane repro centar u oblasti svinjogojstva.

Predstavnik radnika "Top farma" Jovana Galić kaže da radnici očekuju da dolazak novog stranog investitora bude početak novog uspješnijeg poslovanja, te dodaje da će potpunosti podržati sve aktivnosti predviđene novim poslovnim planom.

Prema njenim riječima, 30 radnika pokazalo je veliku istrajnost i iznijelo najveći teret pravne bitka sa bivšim suvlasnikom.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link