Baner

Voćari osnivaju preduzeće "Sava garden"

Vijesti - Biznis

Udruženje voćara Republike Srpske, opština Gradiška i njemačka nevladina organizacija GIZ organizovali su večeras sastanak sa voćarima sa područja Gradiške, Laktaša, Srpca i Kozarske Dubice, na kome je razgovarano o osnivanju preduzeća "Sava garden", koje će se baviti plasmanom voća na domaće i inostrano tržište.

Osim plasmana voća, ovo preduzeće, koje će činiti domaći voćari, trebalo bi da se bavi tehnološkim usklađivanjem proizvodnje sa zahtjevima tržišta, nabavkom repromaterijala i boks-paleta.

Savjetnik GIZ-a Snežana Savić istakla je da voćari koji žele da budu dio ovog preduzeća i da svoje proizvode prodaju pod brendom "Sava garden" moraju da proizvode prema smjernicama integralne proizvodnje i dobre poljoprivredne proizvodnje "Global GAP-a".

Savićeva je navela da proizvode pod logom "Sava garden", prije svega, žele da plasiraju na domaće tržište, jer ovdašnji potrošači nisu svjesni koliko su kvalitetni domaći proizvodi i smatraju da je uvozno "bolje i zdravije".

Ona je rekla da bi, nakon voćara, sljedeće godine u preduzeće "Sava garden" trebalo da budu uključeni i povrtari iz ove četiri opštine.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović istakao je da će preduzeće "Sava garden" mnogo značiti za voćare ovog kraja, te da će, osim nabavke repromaterijala i plasmana voća, preduzeće pružati i savjetodavne usluge voćarima s ciljem da se unaprijedi tehnologija proizvodnje i dobije na kvantitetu i kvalitetu.

Dojčinović je naveo da se godišnje na području Gradiške na 3.000 hektara proizvede oko 50.000 tona voća, dok se na oko 1.000 hektara na području Laktaša, Srpca i Kozarske Dubice proizvede još oko 20.000 tona voća.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link