Baner

Maslinarstvo u Hercegovini: Posao od kojeg se može pristojno živjeti

Vijesti - Biznis

Maslinarstvo u Hercegovini posljednjih godina proživljava pravi procvat ponajviše zahvaljujući pojednicima, koji su svojim trudom i radom ovu poljoprivrednu granu podigli na zavidan nivo.

Uzgoj maslina postao je trend i posao od kojeg se u Hercegovini može pristojno živjeti.

Prema svom geografskom položaju, blagoj klimi, pogodnim mikrolokacijama i krškom tlu, Hercegovina je idealna za uzgoj ove i srodnih kultura, zbog čega nije iznenađenje što se sve veći broj Hercegovaca odlučuje baviti upravo maslinarstvom.

Proizvodnja ulja


Posla oko sadnje, uzgoja, zaštite i berbe masline je mnogo, ali kvalitet konačnog proizvoda osigurava dobru cijenu na tržištu, kao i relativno laku prodaju finalnog proizvoda. Hladnije zime su svojevrstan test za sadnice masline, ali upravo niže temperature, upućeni tvrde, maslinu štite od bolesti omogućavajući uzgoj zdravog ploda.

Za proizvodnju kvalitetnog ulja najvažniji je zdrav plod, odnosno rana, zelena berba koja je garant kvalitetnog ulja. Proces proizvodnje ulja danas je mnogo jednostavniji i savremeniji u odnosu na ranije godine, kada se plod brao i danima čuvao do samog procesa prerade što je negativno utjecalo na kvalitet ulja. Rana berba, brz prevoz masline do uljara i savremena tehnologija hladnog pogona u preradi ploda osigurali su brži i lakši način proizvodnje ulja.

Maslinarstvo je, prema riječima uzgajivača, zahtjevan i ozbiljan posao koji iziskuje mnogo rada i ulaganja. Od njega se, kažu, može pristojno živjeti s obzirom na to da je tržište otvoreno i nezasićeno kvalitetnim uljem.

Najveća zabluda hercegovačkih maslinara u prošlosti je bila predodžba da je riječ o manje zahtjevnoj kulturi. Praksa je pokazala da i na većim nadmorskim visinama masline uspijevaju, kao i da, uprkos stereotipima, ova kultura ipak traži vodu. U vrijeme oprašivanja masline obvezno je folijarno prskanje borom i kalijem.

Ugodna jesen


Prošla sezona je, prema tvrdnjama maslinara, općenito bila loša. Da je ovogodišnji urod jednak onom od prije dvije godine, složni su maslinari, posao bi, s obzirom na to da je ogromna potražnja, procvjetao. Ugodna jesen donekle je popravila stvari, ali je urod u biti bio slab.

Maslinari ističu da problema s prodajom ulja nemaju s obzirom na to da je potražnja takva da je ne bi mogla pokriti ni dva puta veća proizvodnja. Upravo u tome hercegovački maslinari vide razlog za nastavak uzgoja maslina. Cijena maslinovog ulja kreće se od 20 do 30 maraka po litru. Inače, u Tasovčićima nadomak Čapljine uspješno posluje uljara za proizvodnju maslinovog ulja.

Izvor: Oslobodjenje

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link