Uzgoj malina najbolja investicija

Vijesti - Biznis

Porodica Mustafe Helega iz Mjesne zajednice Vesela kod Bugojna posljednjih godina uspješno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Od 2002. proizvode krompir i kupus, a od 2009. malinu sorte "vilamet”, koja se pokazala dosad najboljom investicijom.

U prvoj berbi na dva duluma proizveli su dvije tone maline, a već naredne godine zabilježili rekordan prinos od 5,3 tona. U prosjeku, dosad su godišnje proizvodili 4-5 tona maline.

- Prije nekoliko godina dobili smo nagradu za proizvodnju krastavca kornišona. Ostvarili smo prinos od sedam tona na dulum zemljišta. Onda se pojavio problem s otkupom, i mi smo krenuli u proizvodnju maline. Nismo pogriješili - kaže Mustafin sin Jasmin.

Zaposlen je, dodaje, u jednoj bugojanskoj firmi, a većinu slobodnog vremena provodi u starom i nedavno formiranom novom malinjaku.

- Ne žalim se, volim raditi na njivi. Osim toga, imam četvero djece i teško je, s jednom plaćom osigurati im sve što je potrebno. Valja misliti na budućnost i njihovo školovanje - priča ovaj Bugojanac.

Perspektiva je, ističe, u bavljenju poljoprivredom u kojoj ”ko hoće da radi, može i da zaradi”.

- Nažalost, danas je puno mladih koji ne mogu ni zamisliti da se bave poljoprivredom. Neki kažu da nemaju svog zemljišta. Ali, zemlja se može uzeti i pod zakup. Mi smo to učinili prije nekoliko godina. Danas je ta parcela u našem vlasništvu - naglasio je.

Izvor: Oslobođenje

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link