Uzgoj malina najbolja investicija

Vijesti - Biznis

Porodica Mustafe Helega iz Mjesne zajednice Vesela kod Bugojna posljednjih godina uspješno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Od 2002. proizvode krompir i kupus, a od 2009. malinu sorte "vilamet”, koja se pokazala dosad najboljom investicijom.

U prvoj berbi na dva duluma proizveli su dvije tone maline, a već naredne godine zabilježili rekordan prinos od 5,3 tona. U prosjeku, dosad su godišnje proizvodili 4-5 tona maline.

- Prije nekoliko godina dobili smo nagradu za proizvodnju krastavca kornišona. Ostvarili smo prinos od sedam tona na dulum zemljišta. Onda se pojavio problem s otkupom, i mi smo krenuli u proizvodnju maline. Nismo pogriješili - kaže Mustafin sin Jasmin.

Zaposlen je, dodaje, u jednoj bugojanskoj firmi, a većinu slobodnog vremena provodi u starom i nedavno formiranom novom malinjaku.

- Ne žalim se, volim raditi na njivi. Osim toga, imam četvero djece i teško je, s jednom plaćom osigurati im sve što je potrebno. Valja misliti na budućnost i njihovo školovanje - priča ovaj Bugojanac.

Perspektiva je, ističe, u bavljenju poljoprivredom u kojoj ”ko hoće da radi, može i da zaradi”.

- Nažalost, danas je puno mladih koji ne mogu ni zamisliti da se bave poljoprivredom. Neki kažu da nemaju svog zemljišta. Ali, zemlja se može uzeti i pod zakup. Mi smo to učinili prije nekoliko godina. Danas je ta parcela u našem vlasništvu - naglasio je.

Izvor: Oslobođenje

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link