Za potrebe "Apifrucht" sokova ove godine u obradi 150 tona domaćeg voća

Vijesti - Biznis

U pogonu za proizvodnju sokova "Apifrucht" u jeku je proizvodna sezona, a ove godine planiraju da obrade oko 150 tona voća.

Sokovi "Apifrucht" nastali su prije nekoliko godina u okviru kompanije "Apimed" iz Sanskog Mosta, koja se, inače, bavi proizvodnjom i otkupom pčelinjih proizvoda u BiH.

Edis Talić, direktor zadruge "Apimeda", kazao je u izjavi za portal Akta.ba da je proi­zvo­dnja pri­ro­dnih so­ko­va po­kre­nu­ta pri­je tri dvi­je go­di­ne, da je proces prodaje u konstantnom rastu i da iz godine u godinu bilježe značajan rast i plasman proizvoda na domaćem tržištu.

"Ove godine ostvarili smo zapažene poslovne rezultate. Proizvodimo šest vrsta sokova i to od jabuke, kruške, dunje, jagode, a ove godine pokrenuli smo i proizvodnju od borovnice i aronije, dok je u pripremi i sok od cvekle",kazao jeTalić.

Prema njegovim riječima, dnevni kapacitet proizvodnje u jednoj smjeni je oko pet tona voća, a sokove pakuju u 5 litarskom Bag-in-Box, 1 litarskoj staklenoj ambalaži, te ugosteljskom 0,5 u staklenom pakovanju.

Apifrucht sokovi dobivaju se tehnologijom pranja, mljevenja i cijeđenja plodova voća čime se dobivaju prirodni voćni sokovi sa 100% udjelom voća bez dodatka vode, šećera, konezervansa ili aditiva. Sok se pakuje u staklenu ambalažu od 1l i 0,25l. Pasterizacijom, odnosno zagrijavanjem do 80 stepeni celzijusa, rok trajanja soka se produžava do 2 godine. Sok ima talog, bogat je pektinom, pravi se od neprskanog voća i predstavlja 100% organski ili bio proizvod i što je najvažnije, pravi se od isključivo od domaćeg voća.

Inače, ova zadruga je nedavno pokrenula akciju prerade voća za građane koji žele da od svog voća naprave sok za svoje potrebe, koja je još uvijek u toku.

"Prava proizvodnja od otkupa jabuke i dunje počinje od 15. septembra, tako da  za sedmicu krećemo  u većim količinama", navodi on.

Što se tiče distributivne mreže rade se marketima Bingo, Penny Plus, Hass komerc Zenica, Seja, Almy itd. Što se tiče Sarajeva,  imaju svoje maloprodajno mjesto u BBI Centru, a u toku su pregovori da uđu u još jedan veliki centar.

Kada su pitanju izvozne ambicije, Talić nam kaže da su nedavno izvezli malu količinu jabukovog sirćeta u Katar.

"Riječ o simboličnoj količini samo da vidimo kakav je interes, dakle zajedno sa medom. Izvoz  je svakako u planu, imamo puno upita pogotovo iz zemalja Evropske unije, ali naravno postoji puno stvari koje se moraju urediti da bi se jedan takav posao mogao odraditi", precizira naš sagovornik.

Ističe da će se u narednom periodu više fokusirati na proizvodnju zdrave hrane.

"Dakle, pored ovog programa na kojem trenutno radimo, a to je proizvodnja sokova, sljedeći korak je domaći pekmez od maline, borovnice i ostalih kultura koje su zastupljene na našem tržištu", dodaje on.

Osim toga, svojim programom imaju za cilj da rade na jačanju malih farmera, proizvođača voća, pčelara, sakupljača ljekovitog bilja, a sve s ciljem zajedničkog ekonomskog jačanja i dugoročne kooperantske saradnje.

Izvor: Akta.ba

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link