Bivši gigant Bosnaplod u rukama investitora iz Dubaija

Vijesti - Biznis

Brčanski Bosnaplod, nakon što je bio u stečaju i godinama pokušavano da se proda, sada je u rukama investitora iz Dubaija.

Kupovina ove, nekada gigantske kompanije iz Brčkog, rezultat je pregovora na Sarajevo Business Forumu, tačnije projekta Investiranje u poljoprivredni sektor.

Kako je za Oslobođenje kazao direktor BBI banke Amer Bukvić, za Bosnaplod je bilo nekoliko zainteresovanih strana, ali je na kraju investitor iz Dubaija bio najbolji za ovu kompaniju.

Potencijali


- Bosnaplod je već počeo sa radom, sa otkupom šljive, ali je ovo samo prvi korak jednog šireg projekta revitalizacije poljoprivrede u BiH, koji investitor namjerava pokrenuti. Ovdje se ne radi o kupovini kroz privatizaciju, Bosnaplod je bio u stečaju, tako da se kupovinom investitor obavezao samo na to da neće izaći iz poljoprivrede u narednih pet godina, istakao je Bukvić.

Malo više o projektu Investiranje u poljoprivredni sektor kazao nam je Malik Mulabegović, projekt menadžer, koji je kazao kako su u pripremama ovog projekta gledali sve potencijale u BiH, ko su proizvođači, koje firme su bile aktivne na tržištu, kakve su imale potencijale i u kakvom su stanju bili ti potencijali.

- Došli smo do firme Bosnaplod koja je bila u stečaju, nije bila operativna zadnjih nekoliko godina, a radi se o nekadašnjem gigantu koji je mnogo radio za izvozno tržište. Tu kompaniju smo detaljnije analizirali i vidjeli da je u pitanju vrijedna kompanija, te smo je preporučili stranom investitoru koji je prepoznao potencijal. Preuzimanjem kompanije investitor je odlučio i da zadrži sve zaposlene, da ih angažuje na novim poslovima kako bi bio operativan već za ovu sezonu, kazao je Mulabegović.

Vrijednost fabrike


Procijenjena vrijednost fabrike, kada je otišla u stečaj, bila je 29 miliona KM. Dvije godine je prodavana u više licitacija, ali bezuspješno. Posljednja cijena koju je platio investitor iz Dubaija iznosi šest miliona KM.

- Otkup šljive je krenuo. Namjere su bile da se otkupe veće količine, do 2.000 tona, međutim, sudska registracija je dosta kasnila tako da se kasno krenulo u realizaciju otkupa i već je dosta toga prodato. Sezona jedne sorte je već prošla. Na terenu se dosta radi kako bi se došlo u kontakt sa proizvođačima od kojih bismo otkupili šljivu, međutim, proizvođači su dosta oprezni s obzirom na to da je prijašnji vlasnik Bosnaploda ostavio dosta loš ugled, tako da ih je jako teško ubijediti da se radi o novom vlasniku i novim poslovnim praksama. Investitor je izašao sa cijenom od 0,40 KM po kilogramu za prvu klasu šljive i ona se isplaćuje odmah, poručio je Mulabegović.

Firma će šljivu koju otkupi koristiti za dobijanje raznih poluproizvoda i proizvoda, a s obzirom na to da je to proizvod koji je dosta tražen na inostranom tržištu, uglavnom će se bazirati na izvoz. Već narednih sedmica će se krenuti sa izvozom pojedinih proizvoda, a posebno velika potražnja za njima je u Austriji i Njemačkoj.


Izvor:
Oslobođenje

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link