Baner

BIMAL preko firme majke dobio svoju kompaniju za distribuciju u Istanbulu

Vijesti - Biznis

Austrijski "Studen holding", u čijem sastavu posluje i Fabrika za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog, otvorio je novu kompaniju za distribuciju u Istanbulu, saopšteno je danas iz ove privredne grupacije.

"Fabrika za proizvodnju jestivog ulja `Bimal` iz Brčkog najveći je proizvođač i izvoznik, prije svega jestivog ulja, u sistemu `Studen holdinga`, a tržište Turske posljednje dvije godine predstavlja jedno od glavnih izvoznih destinacija 'Bimala' i 'Studen holdinga'", navodi se na internet stranici Studen holdinga.

U saopštenju se dodaje da je samo u 2014. godini iz fabrike u Brčkom u Tursku izvezeno jestivo ulje vrijedno 58 miliona KM, od ukupnog izvoza od 238 miliona KM.

"Preko novoosnovane kompanije `Studen gida Turkey` sa sjedištem u Istanbulu, `Studen holding` je omogućio lakši izvoz i drugih proizvoda iz BiH koji se proizvode u sistemu `Studen holdinga` u Brčkom", navodi se saopćenju BIMAL-a.

Predsjednik uprave "Studen holdinga" i generalni direktor "Bimala" Ilija Studen rekao je da je cilj ove kompanije dalji razvoj i plasman njihovih proizvoda u Tursku.

"Nova kompanija za distribuciju u Istanbulu daje priliku i drugim kompanijama iz BiH koje nisu dio naše poslovne grupe da svoje proizvode izvoze na tržište Turske", smatra Studen.

Iz "Studen holdinga" napominju da, osim tržišta Turske, preko regionalnog centra u Dubaiju, ova poslovna grupa ostvaruje pristup daljim tržištima Bliskog istoka.

"Značajna tržišta na području Bliskog i Srednjeg istoka na koja 'Bimal' trenutno izvozi su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Liban i Izrael, a odnedavno izvozi i na tržište Kine", dodaje se saopćenju.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link