Baner

Ekonomsko jačanje Srebrenice: Podsticaji za pet start-up kompanija

Vijesti - Biznis

U Sarajevu je predstavljen projekat 'Ekonomsko jačanje Srebrenice'.Uz posebne fondove Britanske ambasade i turske Ziraat banke, posao će dobiti 100 osoba na području Srebrenice.

Partneri projekta dali su podsticaje za pet start-up kompanija. Njihovi predstavnici, sa svojim poslovnim planovima upoznali su britansku princezu Anne i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

 

Ostanak mladih u Srebrenici

Partneri projekta su poručili  da zapošljavanjem žele zadržati mlade na području Srebrenice.

"Britanska ambasada je obezbijedila fond koji se koristi isključivo za potrebe tih start-up firmi i za nova zapošljavanja, eventualno za druge kompanije koje također zapošljavaju. Također, Ziraat banka je pokrenula posebnu kreditnu liniju koja će se odnositi na Srebrenicu", istakao je Edin Mehić, direktor portala Posao.ba.

Mehić je na kraju naglasio kako očekuju da će se u okviru projekta, koji traje već dva mjeseca, osigurati zaposlenje za više od 100 osoba u Srebrenici.

Turski premijer Ahmet Davutoglu  je u svome obraćanju izjavio da su vrlo važni momenat i ciljevi projekta kojim je zamišljeno pružanje ekonomske podrške Srebrenici, posebno mladoj populaciji u tom gradu.

Biznis centar

"Danas u ovom projektu sa svim partnerima, turskim i britanskim - poruka nije samo ekonomska. Poruka je - mi smo rame uz rame za budućnost ljudskog dostojanstva", zaključio je Davutoglu.

U okviru projekta, uz podršku općine Srebrenica već je otvoren biznis centar u Srebrenici koji je na raspolaganju zainteresiranima za pokretanje novih kompanija.

Projekat je predviđen za nezaposlene iz regije Srebrenice, mlađe od 40 godina, a koji su spremni na daljnje usavršavanje i koji imaju ideje za započinjanje novog biznisa.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link