Odobren uvoz 15 hiljada tona govedine iz BiH u Tursku

Vijesti - Biznis

U prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ministar Šemsudin Dedić primio je jučer Ethema Kalina, zamjenika generalnog direktora Generalne uprave Odbora za meso i mlijeko Republike Turske koji zajedno sa kolegama boravi u Bosni i Hercegovini u cilju implementacije bescarinskog režima izvoza govedine porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku.

Podsjećanja radi, u okviru podrške za BiH koja je u maju 2014. godine pretrpjela posljedice nezapamćenih poplava i klizišta, Vlada Republike Turske je donijela Odluku o odobravanju uvoza 15 hiljada tona govedine iz Bosne i Hercegovine po povoljnijim uslovima odnosno uz primjenu nulte carinske stope.

Predstavnici Generalne uprave Turskog odbora za meso i mlijeko su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim tokom implementacije Odluke te iznijeli određene probleme najavivši objavljivanje još jednog tendera do kraja godine. Tom prilikom, Kalin je podržao inicijativu ministra Dedića da se u narednom periodu intenzivnije radi na mogućnostima širenja ovog izvoznog aranžmana na mlijeko i sir porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a imajući u vidu činjenicu da su pojedina poduzeća iz BiH odnedavno ispunila uslove za izvoz ovih proizvoda u Europsku uniju, što služi kao dodatni podstrek i garanciju ispunjenosti strogih uslova higijenske i zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda u BiH.

Izrazivši zahvalnost Vladi Republike Turske na podršci koju kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini, ministar Dedić je izjavio da je ovom Odlukom došlo do svojevrsnog početka procvata stočarstva u zemlji, izrazivši nadu da će Republika Turska produžiti ovaj aranžman na petogodišnji period kako bi se održalo i osiguralo dugoročno i dalje ulaganje u stočarsku proizvodnju u BiH.

"Kako bi se osigurala nesmetana implementacija i poboljšali uslovi izvoza, potrebno je raditi na uklanjaju problema i prepreka koji se posebice ogledaju u transportu i osiguranju logističkih uslova za nesmetan i troškovno isplativiji prijevoz i provoz mesa do Turske", istakao je ministar Dedić.

 

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link