Baner

Asocijacija Dunav soja organizovala obilazak pogona fabrike BIMAL za predstavnike Priredne komore Austrije

Vijesti - Biznis

Regionalna kancelarija međunarodne asocijacije Dunav soja u Novom Sadu organizovala je posjetu devet predstavnika regionalnih ureda Privredne komore Austrije fabrici BIMAL d.d. u Brčkom.

Članstvom u Dunav Soja asocijaciji, koja garantuje proizvodnju Evropske soje i proizvoda od soje non-GMO porijekla, BIMAL je 2012. godine postao prva kompanija u regiji koja se pridružila asocijaciji i potvrdila svoju opredijeljenost za proizvodnju proizvoda od non-GMO soje.

„Cilj ove posjete bio je razmjena iskustava i znanja u proizvodnji i preradi soje na području ovog dijela dunavske regije, a kompanija BIMAL, kao jedan od najznačajnijih prerađivača i otkupljivača ove uljarice u regiji, siguran je partner u širenju proizvodnje proizvoda od non-GMO soje za regiju Dunava i zapadno-evropsko tržište", izjavila je Marija Kalentić, regionalna direktorica asocijacije Dunav soje u Novom Sadu.

Nakon obilaska pogona za preradu soje u fabrici BIMAL uslijedio je obilazak oglednog polja najbolje proizvodne prakse Dunav soje i BIMAL-a u Boderištu kod jednog poljoprivrednog proizvođača genetski nemodifikovane soje, koji je dugogodišnji partner kompanije BIMAL.

Proizvodnja non-GMO soje je veoma zahtjevna jer je izuzetno podložna kontaminaciji GM proizvodima. „BIMAL je od samog početka rada strateški opredijeljen za preradu isključivo non-GMO soje. Stoga, dosta ulažemo u razvoj poljoprivredne proizvodnje non-GMO soje na području Brčko distrikta, regije koja je izuzetno plodna, te svojim kooperantima nudimo siguran otkup kompletnog uroda genetski nemodifikovane soje. Proizvode dobijene preradom ovog zrna dalje plasiramo na tržište Evropske unije", izjavila je Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija BIMAL-a.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link