Adris grupa prodala Tvornicu duhana Rovinj!

Vijesti - Biznis

Predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR), ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco potpisali su u subotu, 30. maja 2015. godine, u Londonu kupoprodajni ugovor kojim ova ugledna svjetska duhanska kompanija postaje vlasnik TDR-a i kompanija u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese, navodi se na internet stranici Adris grupe.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 miliona eura.

Kako se navodi u ugovoru, novi vlasnik obvezuje se zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 miliona eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Tim povodom predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro izjavio je: „Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana“.

U skladu sa zaključcima Glavne skupštine Adris grupe, održane 20. januara 2015. godine, dioničari - kojima Nadzorni odbor i Uprava Adris grupe preporučuju prihvaćanje ovog ugovora - na sjednici 14. jula 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji.

Izvor: eKapija.BA

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link