Baner

Adris grupa prodala Tvornicu duhana Rovinj!

Vijesti - Biznis

Predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR), ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco potpisali su u subotu, 30. maja 2015. godine, u Londonu kupoprodajni ugovor kojim ova ugledna svjetska duhanska kompanija postaje vlasnik TDR-a i kompanija u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese, navodi se na internet stranici Adris grupe.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 miliona eura.

Kako se navodi u ugovoru, novi vlasnik obvezuje se zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 miliona eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Tim povodom predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro izjavio je: „Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana“.

U skladu sa zaključcima Glavne skupštine Adris grupe, održane 20. januara 2015. godine, dioničari - kojima Nadzorni odbor i Uprava Adris grupe preporučuju prihvaćanje ovog ugovora - na sjednici 14. jula 2015. donijet će konačnu odluku o ovoj transakciji.

Izvor: eKapija.BA

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link