Proizvođači će dobiti 300.000 KM

Vijesti - Krediti / projekti

U Poljoprivrednoj zadruzi "Malinar" Zavidovići ubrzane su pripreme za novu sezonu uzgoja malina. Prema riječima proizvođača, njih 128 koji uzgajaju maline na 148 dunuma, protekla godina bila je obilježena vremenskim nepogodama, poplavama i klizištima, pa se u ovoj nadaju boljim uvjetima.

Otkupna cijena

Iako je prošlogodišnja otkupna cijena bila zadovoljavajuća, projekti poticaja neophodni su naročito novim poljoprivrednim proizvođačima.

Najviše se očekuje od projekta "Poboljšanje životnih uvjeta na selu" RLDP koji finansira IFAD, a implementira OXFAM Italija putem Poljoprivredne zadruge "Malinar". U ovoj godini planirana je i gradnja prvih rashladnih kapaciteta za privremeno skladištenje jagodičastog voća u općini. 

- To je projekt poticaja za poljoprivredne proizvođače iz Maglaja, Zavidovića i Žepča. Od planiranih oko milion KM, zavidovićkim proizvođačima pripada 300.000 KM. Kroz projekt će biti osigurana i sitna mehanizacija i druga oprema za potrebe Zadruge - kaže Nihad Imširović u ime Zadruge "Malinar".

Pripreme u toku

Traju pripreme za sadnju 30 dunuma novih zasada maline, odnosno početak proizvodnje sa 50 novih poljoprivrednih proizvođača. Radi se o nezaposlenima slabijeg imovinskog stanja, potvrdio je Imširović.

11.000 KM od Općine

Zavidovićki malinari očekuju ove sezone poticaj od Općine od oko 11.000 KM. Od nadležnog ministarstva ZDK najavljen je poticaj koji će proizvodnju maline dovesti na nivo strateške poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: Avaz

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link