Baner

Dani ljekovitog bilja u Novom Gradu

Vijesti - Krediti / projekti

ACED će 22. septembra 2014. godine u Maloj Krupskoj Rujiškoj (Opština Novi Grad) organizovati drugu po redu manifestaciju Dani ljekovitog bilja. Manifestacija se realizuje u okviru projekta Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja, koji je podržan od strane USAID/Sida FARMA projekta.

Tom prilikom izvršiće se puštanje u pogon sušare za sušenje ljekovitog bilja, pečuraka, voća i povrća, koja je obezbijeđena kroz projekat. Sušara kapaciteta 1.000 kg šljive/24 sata (oko 500 kg ljekobilja), poslužiće u budućnosti kao siguran kapacitet za sušenje proizvedenog bilja na širem području zapadne BiH.

Bitno je naglasiti da je u okviru pomenutog projekta zasnovano 5 ha pod ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljem na području sljedećih opština: Novi Grad, Bužim, Bosanska Krupa, Šipovo, Petrovac, Laktaši i Srbac. Nosioci proizvodnje su korisnice projekta – žene iz ruralnih područja nabrojanih opština, ali i drugi subjekti u poljoprivredi, među kojima je najznačajniji PZ Podgrmeč (domaćin ove manifestacije).

Na manifestaciji će, pored puštanja u pogon sušare, biti predstavljeni rezultati postignuti kroz projekat. Ovom prilikom najaktivnije korisnice koje su prošle kroz obuku o uzgoju i sušenju ljekobilja će dobiti certifikate. Cilj USAID/Sida FARMA projekta je da podstakne i podrži uzgoj i preradu ljekovitog bilja u ruralnim sredinama, pogotovo u kontekstu zapošljavanja žena, gdje ljekovito bilje daje odlične mogućnosti zarade.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link