Dani ljekovitog bilja u Novom Gradu

Vijesti - Krediti / projekti

ACED će 22. septembra 2014. godine u Maloj Krupskoj Rujiškoj (Opština Novi Grad) organizovati drugu po redu manifestaciju Dani ljekovitog bilja. Manifestacija se realizuje u okviru projekta Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja, koji je podržan od strane USAID/Sida FARMA projekta.

Tom prilikom izvršiće se puštanje u pogon sušare za sušenje ljekovitog bilja, pečuraka, voća i povrća, koja je obezbijeđena kroz projekat. Sušara kapaciteta 1.000 kg šljive/24 sata (oko 500 kg ljekobilja), poslužiće u budućnosti kao siguran kapacitet za sušenje proizvedenog bilja na širem području zapadne BiH.

Bitno je naglasiti da je u okviru pomenutog projekta zasnovano 5 ha pod ljekovitim, aromatičnim i začinskim biljem na području sljedećih opština: Novi Grad, Bužim, Bosanska Krupa, Šipovo, Petrovac, Laktaši i Srbac. Nosioci proizvodnje su korisnice projekta – žene iz ruralnih područja nabrojanih opština, ali i drugi subjekti u poljoprivredi, među kojima je najznačajniji PZ Podgrmeč (domaćin ove manifestacije).

Na manifestaciji će, pored puštanja u pogon sušare, biti predstavljeni rezultati postignuti kroz projekat. Ovom prilikom najaktivnije korisnice koje su prošle kroz obuku o uzgoju i sušenju ljekobilja će dobiti certifikate. Cilj USAID/Sida FARMA projekta je da podstakne i podrži uzgoj i preradu ljekovitog bilja u ruralnim sredinama, pogotovo u kontekstu zapošljavanja žena, gdje ljekovito bilje daje odlične mogućnosti zarade.

 

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link