Baner

Dobio Lijanovićeve poticaje, pa ih mora vratiti

Vijesti - Krediti / projekti

Dževad Kovač, vlasnik farme "Eko koza" Mostar, mora vratiti 99.040 KM poljoprivrednih poticaja koje je dobio od ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB), odlučio je federalni poljoprivredni inspektor Zijad Begović.

Kako je objavio Dnevni avaz, Kovač je dužan vratiti novac u proračun Federacije BiH jer su inspektori zaključili da je Lijanovićevo ministarstvo Kovaču odobrilo ove novčane podrške na osnovu nevaljanih i nepotpunih dokumenata.

Tako je ustanovljeno da nedostaju propisani dokumenti kojima se dokazuje preuzimanje poljoprivrednih proizvoda unutar vlastitog gazdinstva za preradu, kao i oni kojima se dokazuje prodaja gotovih proizvoda. Utvrđen je niz nejasnoća kod bilansa prerade mesa. Nepravilnosti su utvrđene i kod vođenja dokumentacije u proizvodnji kozjeg mlijeka.

Kovač, kojem drugi poljoprivredni proizvođači spočitavaju bliskost s Lijanovićem, obratio se žalbom Federalnom ministarstvu poljoprivrede te je naveo kako je nezadovoljan zbog "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene važećih propisa".

''Federalna uprava za inspekcijske poslove krajem prošle godine tijekom višemjesečne kontrole utvrdila je da su korisnici Lijanovićevih poticaja prevarom pokušali doći do proračunskog novca. Poticaje su, između ostalih, nezakonito dobili osuđenici i ugašene firme'', navodi Avaz.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link