BiH dobila pet miliona dolara za ublažavanje klimatskih promjena

Vijesti - Krediti / projekti

Bosni i Hercegovni će biti odbreno pet miliona američkih dolara za projekte ublažavanja i adaptacije na klimatske promjene, dogovoreno je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC  COP19), koja se održava u Varšavi u Poljskoj.

Sredstva, koja finanasira svjetski Fond za zaštitu životne sredine(GEF), trebala bi da budu operativna naredne godine, saopštilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS).

Resorna ministrica Srebrenka Golić obratila se danas na ovom skupu u ime delegacije BiH, koja  boravi u Poljskoj na poziv  UN i sekretarijata konferencije, koji su i snosili sve troškove.

Konferenciju je otvorio generalni sekretar UN-a  Ban Ki Mun (Ban Ki-Moon).

BiH je jedna od zemalja  koja ispunjava sve obaveze prema Konveciji o klimatskim promjenama u smislu izvještavanja i učešća u radu konferencija, čime je pokazala da želi aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je zaduženo u ime BiH za provođenje  Konvencije, a Golić je podsjetila da je BiH uradila drugi Nacionalni izvješataj o klimatskim promjenama, te Stragegiju niskokarbonskog razvoja i adapatacije na klimatske promjene.

Na marginama Konferencije održava se i ministarski dijalog na kojem se razgovora o dugoročnom modelima finasiranja.

U planu je da se za ubalažavanje klimatskh promjenau svijetu do 2020. godine izdvaja 100 milijardi dolara godišnje.

Ministrica Golić učestovala je i na večeri koje je za šefove delegacija organzovao predsjednik Poljske, a na marginama skupa održani su i brojni bilateralni sastanci sa predstvanicima zemalja regiona.

Na 19. Svjetskoj konferenciji o klimi, koja se zvršava u petak, 22. novembra,  učestvuje oko 12.000 delegata iz 192 zemlje i međunarodne organizacije.

Izvor: Indikator.ba

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link