Oxfam predstavio projekat energetske efikasnosti

Vijesti - Krediti / projekti

Italijanska nevladina organizacija OXFAM jučer je u Bratuncu predstavila projekat korišćenja obnovljivih energetskih izvora i energetske efikasnosti u poljoprivredi i turizmu, koji realizuje u sedam opština u BiH, među kojima su Bratunac i Srebrenica.

Predstavnik OXFAM-a Darko Vujović rekao je novinarima da je jučer održana radionica o značaju korištenja obnovljivih energetskih izvora i predstavljeni su brojni primjeri prednosti tog korištenja.

"Upoznali smo prisutne da je potrebno da lokalne zajednice usvoje pravce svog djelovanja u ovoj oblasti, da formiraju timove koji će uraditi akcione planove za korištenje obnovljivih energetskih resursa i izgradnju sistema energetske efikasnosti da bi mogle konkurisati za sredstva iz međunarodnih fondova za projekte iz ove oblasti, kojoj se u Evropskoj uniji poklanja posebna pažnja i izdvajaju značajna sredstva", rekao je Vujović.

On je istakao da je u okviru ovog projekta, OXFAM u posljednje dvije godine za 200 korisnika obezbijedio solarne kolektore i sisteme za navodnjavanje njiva, a privodi kraju izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Tari kod Foče.

Ovoj radionici prisustvovali su nadležni predstavnici ove dvije opštine, njihovih zemljoradničkih zadruga, turističkih i nekih nevladinih organizacija.

 

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link