Održano predavanje i obuka u sklopu projekta „Redukcija zagađenja boljim upravljanjem stajskim gnojem“

Vijesti - Krediti / projekti

U sklopu planiranih projektnih aktivnosti, u oktobru je održano praktično predavanje, u sklopu projekta „Redukcija zagađenja boljim upravljanjem stajskim gnojem“. Praktični dio obuke održan je na bio-gasnom postojenju koje se nalazi u sklopu ZZ Livač, u Aleksandrovcu, Laktaši.

Demonstrator i domaćin u ovom dijelu obuke bio je mr.sc Draženko Budimir, direktor ZZ Livač. On je objasnio način funkcionisanja postrojenja, odnosno kako se stajnjak ubacuje u postrojenje, kako ide tehnološki proces i šta se radi sa nakupljenim plinom. Svi prisutni su imali priliku se upoznati sa načinom proizvodnje struje i kako radi agregat i na primjeru da vide da kod nas je moguće napraviti ovo postrojenje.

Nikica Prkslao, dipl.ing.elek. je posebnu pažnju posvetio tehničkim aspektima biogasnih postrojenja i još jednom objasnio važeću regulativu u RS. Pojasnio je mogućnosti korištenja sirovina za proizvonju biogasa ia njegovu dalju upotrebu. Poslije su prisutni postavljali pitanja.

Nakon predavanja nastavljeno je zajedničko druženje na pripremljenoj zakusci.

I ovaj put volonteri iz nevladine organizacije Milenijum iz Srbca su nam pomogli i bili na usluzi zanitersovanim proizvođačima.

Ovaj projekt se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“, a kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link