Baner

U toku projekti vrijedni 260 miliona KM

Vijesti - Krediti / projekti

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pokrenulo je niz projekata vrijednih 260 miliona KM, rekao je Srni direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu Radenko Jeftić.

Jeftić je istakao projekte razvoja navodnjavanja, projekat poljoprivrede i ruralnog razvoja, zatim odbrane od poplava rijeke Drine, razvoja sistema za uzgoj goveda u sistemu krava-tele, poboljšanja životnih uslova na selu, održivog upravljanja šumama i krajolikom, projekat hitnog oporavka od poplava, kao i projekat hitne pomoći zaštite od poplava Evropske investicione banke /EIB/.

„Tu su i projekti koji se realizuju iz sredstava Fonda solidarnosti, a odnose se na zaštitu od poplava. Do sada je u realizaciju navedenih projekata uloženo oko 90 miliona KM, a rok za njihov završetak je 2019/20. godina“, naglasio je Jeftić.

Projekti iz oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva, vodoprivrede i oporavka od poplava finansiraju se iz kredita Svjetske banke, Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, Evropske investicione banke, sredstava Vlade Republike Srpske, korisnika, te inostranih donacija.

„U narednom periodu planirano je da se otpočne sa realizacijom projekta razvoja ruralnog poslovanja vrijednog 17 miliona KM i projekta razvoja konkurentnosti vrijednog 13 miliona KM. Ciljna grupa ovih projekata je siromašno stanovništvo u ruralnim područjima“, napomenuo je Jeftić.

Govoreći o projektima koji su u toku, Jeftić je naveo projektovanje sistema za navodnjavanje na lokacijama u Bratuncu, Ljubinju i Maglajanima, kod Banjaluke.

Iz projekta hitne pomoći zaštite od poplava, tokom ove godine sanirano je pet kilometara savskog nasipa u Bijeljini, rekonstruisani su obodni kanali u Kozarskoj Dubici, Gradišci, Srpcu, Modriči, Šamcu i Bijeljini.

„Uređena su korita vodotoka Vrbanja u Čelincu, Križevica u Bratuncu, a trenutno se radi na uređenju Rakitnice u Rogatici, Paljanske Miljacke na Palama, Janjice u Bijeljini i Japre u Novom Gradu“, rekao je Jeftić.

On je dodao da je u okviru razvoja sistema za uzgoj goveda u sistemu krava-tele, poljoprivrednicima isporučena poljoprivredna mehanizacija, kao i 120 junica, dok je u toku izgradnja staje za smještaj stoke u Repro centru „Gvozno“ u opštini Kalinovik.

U okviru projekta poboljšanja životnih uslova na selu, u 2015. godini finansirana je izgradnja vodovoda u Rogatici i Kalinoviku, izgradnja bazena za kupanje ovaca, te je različitim udruženjima i zadrugama nabavljena oprema vrijedna 172.000 KM.

Jeftić je istakao da je u okviru projekta održivog upravljanja šumama i krajolikom organizovana izgradnja i obnova protivpožarnih šumskih puteva, nabavka opreme za rasadničku proizvodnju, obavljeno pošumljavanje i nabavku protivpožarnih vozila.

„Zahvaljujući sredstvima projekta hitnog oporavka od poplava, u toku je izgradnja mostova u Čelincu i Banjaluci, te rekonstrukcija mosta u Tesliću. Tu je i obnova gradskih ulica u Šamcu, te sanacija zaštitnog nasipa u Kozarskoj Dubici“, podsjetio je Jeftić.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link