Počeo projekat Formiranje lanca vrijednosti u proizvodnji malina

Vijesti - Krediti / projekti

Održavanjem prvog zajedničkog treninga za odabrane korisnike jučer je i zvanično počela implementacija dva programa koja u saradnji sa Razvojnom agencijom i opštinom Čelinac donatorskim sredstvima provodi UNDP BiH.

Javni pozivi za ove programe su bili objavljeni u maju odnosno oktobru 2015. godine, a ukupno je odabrano 26 korisnika sa područja cijele opštine. Jučerašnji  trening koji su vodili konsultanti UNDP-a Dijana Šilić i Besim Tabaković imao je za cilj upoznavanje korisnika sa sortama malina koje su im dodjeljene ali i praktičnim pokazivanjem načina sadnje na oglednoj parceli.

Realizacijom ova dva projekta u narednih 10 dana u Čelincu će biti podignuto ukupno 50 dunuma novih nasada malina, a koji će prema procjenama agronoma donijeti prinos vlasnicima od oko 100 tona sviježe maline.

Otkupna cijena maline u 2015. godini kretala se od 3,30 do 3,5 KM. Da podsjetimo da je u prethodnom zajedničkom programu Razvojne agencije i UNDP - a u maju mjesecu poplavljenim poljoprivrednicima sa čelinačke opštine dodjeljeno sedam plastenika pojedinačne veličine 200 m2.


Izvor: Akta.ba

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link