Baner

Uvezati poljoprivredne proizvođače na nivou BiH

Vijesti - Krediti / projekti

Udruženje "Savjet za zelenu gradnju" (Green Council) uz podršku Fondacije Heinrich Boell u subotu je organiziralo radionicu u Bugojnu u okviru projekta "Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja".

Cilj radionice bio je sudionicima predstaviti strateški plan zagovaranja uz potporu partnerskih organizacija, na temelju kojeg je planirano izgraditi akcijske planove za kratkoročne i dugoročne ciljeve strateškog zagovaranja te izvršiti pripremu za izradu plana komunikacije.

Radionici je prisustvovalo dvadesetak učesnika predstavnika poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnici općina: Jajce, Pale, Doboj Istok, Bugojno i Visoko. Iskazan je veliki interes za radionicu te podrška daljnjem djelovanju i ostvarivanju ciljeva koji će spriječiti nastavak degradacije u poljoprivrednom sektoru.

Problemi s kojima se suočavaju poljoprivrednici, a na koje je jasno ukazano predstavlja između ostalog njihova marginalizacija, koruptivnost, kao i politička manipulacija koja utiče na izostanak podsticaja bez obzira da li se radi o entitetima ili državnom nivou.

Učesnici su naglasili da poljoprivrednici trebaju međusobnu podršku s ciljem jačanja konkurencije i kvaliteta proizvoda.

Sudionici radionice podržali su nastojanja da se ukaže potreba stvaranja državnog ministarstva poljoprivrede te na nužnost uvezivanja poljoprivrednih proizvođača na razini Bosne i Hercegovine.

Podržani su kratkoročni i dugoročni ciljevi strateškog zagovaranja koji su prezentovani na radionici. S tim u vezi, ukazana je potreba za uključivanje Saveza općina i gradova, kao i aktivno uključivanje općina, općinskih vijeća i općinskih načelnika u proces zagovaranja s obzirom da su općine u direktnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima kao i institucijama na većem nivou vlasti.

Ukazano je i na potrebu da općine kao lokalne zajednice više ulažu u ovaj sektor.

Pored navedenih ciljeva, radionica je ukazala na potrebu saradnje s Univerzitetom i zavodima te pokretanje reklamnih kampanja na lokalnim (kantonalnim) nivoima i sajmovima s posebnim akcentom na GMO-genetski modifikovana sjemena već prisutna u našoj zemlji.

Tokom 2015. godine, između ostalih aktivnosti planirana je i četvrta radionica koja će biti održana u Bosanskom Petrovcu radi podsticanja ekološke modernizacije poljoprivrede, te doprinosa ubrzavanju procesa približavanja BiH ka EU u sektoru poljoprivrede i klimatskih promjena, odnosno općenito u sektoru ruralnog razvoja, saopćeno je iz Udruženja Green Council.

Izvor: FENA

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link