Pokretanje plasteničke proizvodnje u Općini Novi Grad

Vijesti - Krediti / projekti

U Općini Novi Grad Sarajevo danas su potpisani ugovori sa prvim korisnicima projekta „Pokreni vlastiti biznis u poljoprivredi“, koji zajednički realiziraju Općina Novi Grad Sarajevo i humanitarna organizacija Muslim Aid Sarajevo.

Riječ je o jednom od projekata koji ova Općina realizira u sklopu programa podsticaja privredi i zapošljavanju na prostoru Novog Grada, a koji će se implementirati kroz pokretanje plasteničke proizvodnje, odnosno formiranje novih radnih mjesta u poljoprivrednoj proizvodnji. Korisnicima će biti dodijeljeni plastenici od 300 metara kvadratnih plasteničkog prostora, sa sistemom za navodnjavanje, sadnim materijalom i pratećom opremom. Cilj je omogućiti ljudima da sami sebi obezbijede radno mjesto.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, vršilac dužnosti direktorice Muslim Aid-a Mirnesa Zulčić, te korisnici Fehima Džanko, Dubravka Martić i Ermin Pajo.

„Za nas je svako radno mjesto izuzetno važno. U situaciji u kojoj se nalazi naša država dobro je kada se ljudima omogući da svoje radno mjesto obezbijede koristeći vlastite resurse, a uz pomoć lokalne zajednice. U sklopu ovog programa Općina i Muslim Aid obezbjeđuju 90 posto sredstava potrebnih za jedan ozbiljan pristup plasteničkoj i poljoprivrednoj proizvodnji, dok deset posto sredstava obezbjeđuju sami korisnici. Radi se o plastenicima površine 300 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom koji je dio ovog paketa, što je osnova za kvalitetan početak pokretanja vlastitog biznisa u poljoprivrednoj proizvodnji“, izjavio je općinski načelnik Semir Efendić.

Dodao je da su potpisivanjem ovog ugovora obezbijeđena sredstva za 11 mini projekata, od kojih su za tri korisnika sa kojima su danas potpisani ugovori odobrena finansijska sredstva. Ovom prilikom načelnik je pozvao građane da se prijave na javni poziv za dodjelu plastenika, koji će biti raspisan vrlo brzo, jer ima još prostora da se na ovaj način riješi pitanje nečijeg zaposlenja.

Također, korisnicima ovog programa bit će pružena mogućnost da svoje proizvode plasiraju putem Bosanske tržnice na Dobrinji, kao i ostali podsticaji na koje imaju pravo.

Direktorica Zulčić istakla je da se radi o pilot projektu kojim se kroz plasteničku proizvodnju obezbijeđuje samozapošljavanje korisnika. „Zadovoljni smo onim što smo do sada uradili i nadamo se da će se ovaj projekat realizirati sa svih 11 planiranih korisnika“, rekla je Zulčić.

Dubravka Martić zahvalila je Općini i Muslim Aid-u što su joj omogućili da pokrene vlastitu poljoprivrednu proizvodnju.

„Nezaposlena sam i majka tri studentice, tako da će nam ovaj posao svima dobro doći. Obzirom da sam se i ranije bavila poljopriprednom proizvodnjom, istina u manjem obimu, sigurna sam da ću uspjeti u ovom projektu“, naglasila je Dubravka.

Izvor: Akta.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link