12.000 koka-nosilja malim uzgajivačima u Orašju i Domaljevcu

Vijesti - Krediti / projekti

"Italijanska kooperacija" u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) donirala je 12.000 koka-nosilja u vrijednosti od 53.000 eura, koje će godišnje proizvoditi oko 3,6 miliona jaja za osam preduzeća u Orašju i Domaljevcu.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias istakao je da je to konkretna pomoć za male uzgajivače kao i doprinos za ponovno pokretanje privrede ove regije.

Dodao je također da u Orašju provode akciju podrške proizvođačima mesa i mikro-preduzećima od kojih će koristi imati više od 100 porodica, u vrijednosti od 130.000 eura.

Orašje je, sa Srebrenicom, Maglajem, Derventom, Sanskim Mostom, Zvornikom, među šest općina u kojima Italijanska kooperacija provodi projekt obnove nakon poplava u vrijednosti od milion eura, namijenjen poljoprivrednicima, uzgajivačima te malim i srednjim preduzećima, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.Izvor: Fena

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link