Baner

Predstavljena druga faza projekta obnove nakon poplava u BiH

Vijesti - Krediti / projekti

Druga faza projekta pomoći poplavljenim područjima u BiH, koja je odobrena od Italijanske kooperacije, čija je vrijednost milion eura, a namijenjena je socio-ekonomskom oporavku najpogođenijih područja u prošlogodišnjim poplavama prezentirana je danas u Sarajevu.

Projekt će, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva civilnih poslova BiH biti implementiran u općinama: Derventa, Maglaj, Orašje, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik.

Kako je danas rečeno, s fokusom na najranjivijim kategorijama, projekt će imati za korisnike otprilike 90 preduzeća s više od 300 zaposlenih i 1.100 porodica poljoprivrednika. Uključivat će, također, akcije u smislu podrške za 11 veterinarskih stanica kao i nekoliko infrastrukturnih intervencija u funkciji obnove ekonomskih djelatnosti i društvenog života u involviranim općinama.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je kazao da se radi o značajnom projektu nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u BiH.

- Imali smo slične prilike za značajnu pomoć i podršku koja je pružena BiH, ali rijetko podršku malim zajednicama, malim biznisima, porodičnim firmama kao što je to ovdje slučaj, podrška u šest lokalnih zajednica u BiH, u oba entiteta - kazao je Šarović.

Naveo je da je vjerovatno slična podrška potrebna i nekim drugim zajednicama, ali u ovoj fazi odabrano je ovih šest općina. Zahvalio je italijanskoj vladi na ovoj podršci.

Ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias je podsjetio da je prije godinu dana, nakon poplava u BiH, Italija pomogla šaljući svoje ljude iz civilne zaštite Italije, ali i finansijska sredstva putem Crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ali, nakon te situacije hitnosti i nakon obnove koju su odmah nakon poplava izvršile velike organizacije kao što su EU i UNDP, obilazeći ugrožena područja shvatili smo da je mnogo poljoprivrednika, stočara i porodica bilo pogođeno poplavama i da su ostali bez posla kazao je ambasador Corrias.

Dodao je da su identificirali mala poduzeća i porodice i pokušali su da pomognu njima "da bi ponovo imali čime da se bave i od čega da žive".

- U suštini, radi se o radnim mjestima, o naturalnoj privredi na koju smo se fokusirali, pomažući poljoprivrednicima da bi ponovo mogli početi da rade i žive od toga - kazao je italijanski ambasador.

Istaknuo je da su željeli i žele da identificiraju naugroženije i najranjivije kategorije - porodice s mnogo članova, porodice u kojima samo jedna osoba privređuje, porodice u kojima je "glava kuće" samo žena...

- Osim toga što želimo da pomognemo da se obnove radna mjesta izgubljena u poplavama, fokusirali smo se na tri infrastrukturna projekta koja će također ići u tom pravcu - kazao je ambasador Corrias.

Naveo je da projekt iznosi milion eura, a implementacija će trajati 15 mjeseci, započinjući odmah.

- Okončali smo administrativne pripreme i ovih dana ćemo početi objavljivati konkurse - kazao je ambasador Corrias.

Veliki dio korisnika ovog projekta bit će povratnici.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je, zahvaljujući vladi Republike Italije na ovom konkretnom projektu, kazala da je u aktivnostima koje vode na povratku, posebno nakon poplava na ovim područjuma, ovaj projekt više nego dobrodošao za sve korisnike.

- Ovaj projekt obuhvata nekoliko segmenata koji se odnose i na direktnu nadležnosti i odgovornost Ministarstva kada su u pitanju ljudska prava, zbrinjavanje raseljenih osoba, održivi povratak - kazala je Borovac.

Istaknula je da ovaj projekt, prije svega, sadrži elemente održivosti, dosta će se uložiti u infrastrukturu. Osim ulaganja u poljoprivredu, mala i srednja preduzeća, značajan dio sredstava bit će uložen i u infrastrukturu, što je također direkna pomoć održivom povratku.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je također zahvalio na implementaciji ovog projekta, ističući da mu je drago da je ovim projektom obuhvaćena i obnova biblioteke u Sanskom Mostu.

- Prilikom implementriranja određenih projekata, pogotovo kad su u pitanju poplave koje su nanijele ogromne štete, uglavnom se fokusiramo na rekonstrukciju i obnovu stambenih, infrastrukturnih objekata, objekata koji pružaju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i tek na kraju dolaze objekti kulture - kazao je Osmanović, zahvaljujući što se u ovom projektu našao i projekt iz oblasti kulture.

Izvor: Fena

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link