Predstavljena druga faza projekta obnove nakon poplava u BiH

Vijesti - Krediti / projekti

Druga faza projekta pomoći poplavljenim područjima u BiH, koja je odobrena od Italijanske kooperacije, čija je vrijednost milion eura, a namijenjena je socio-ekonomskom oporavku najpogođenijih područja u prošlogodišnjim poplavama prezentirana je danas u Sarajevu.

Projekt će, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva civilnih poslova BiH biti implementiran u općinama: Derventa, Maglaj, Orašje, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik.

Kako je danas rečeno, s fokusom na najranjivijim kategorijama, projekt će imati za korisnike otprilike 90 preduzeća s više od 300 zaposlenih i 1.100 porodica poljoprivrednika. Uključivat će, također, akcije u smislu podrške za 11 veterinarskih stanica kao i nekoliko infrastrukturnih intervencija u funkciji obnove ekonomskih djelatnosti i društvenog života u involviranim općinama.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je kazao da se radi o značajnom projektu nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u BiH.

- Imali smo slične prilike za značajnu pomoć i podršku koja je pružena BiH, ali rijetko podršku malim zajednicama, malim biznisima, porodičnim firmama kao što je to ovdje slučaj, podrška u šest lokalnih zajednica u BiH, u oba entiteta - kazao je Šarović.

Naveo je da je vjerovatno slična podrška potrebna i nekim drugim zajednicama, ali u ovoj fazi odabrano je ovih šest općina. Zahvalio je italijanskoj vladi na ovoj podršci.

Ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias je podsjetio da je prije godinu dana, nakon poplava u BiH, Italija pomogla šaljući svoje ljude iz civilne zaštite Italije, ali i finansijska sredstva putem Crvenog križa i Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ali, nakon te situacije hitnosti i nakon obnove koju su odmah nakon poplava izvršile velike organizacije kao što su EU i UNDP, obilazeći ugrožena područja shvatili smo da je mnogo poljoprivrednika, stočara i porodica bilo pogođeno poplavama i da su ostali bez posla kazao je ambasador Corrias.

Dodao je da su identificirali mala poduzeća i porodice i pokušali su da pomognu njima "da bi ponovo imali čime da se bave i od čega da žive".

- U suštini, radi se o radnim mjestima, o naturalnoj privredi na koju smo se fokusirali, pomažući poljoprivrednicima da bi ponovo mogli početi da rade i žive od toga - kazao je italijanski ambasador.

Istaknuo je da su željeli i žele da identificiraju naugroženije i najranjivije kategorije - porodice s mnogo članova, porodice u kojima samo jedna osoba privređuje, porodice u kojima je "glava kuće" samo žena...

- Osim toga što želimo da pomognemo da se obnove radna mjesta izgubljena u poplavama, fokusirali smo se na tri infrastrukturna projekta koja će također ići u tom pravcu - kazao je ambasador Corrias.

Naveo je da projekt iznosi milion eura, a implementacija će trajati 15 mjeseci, započinjući odmah.

- Okončali smo administrativne pripreme i ovih dana ćemo početi objavljivati konkurse - kazao je ambasador Corrias.

Veliki dio korisnika ovog projekta bit će povratnici.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je, zahvaljujući vladi Republike Italije na ovom konkretnom projektu, kazala da je u aktivnostima koje vode na povratku, posebno nakon poplava na ovim područjuma, ovaj projekt više nego dobrodošao za sve korisnike.

- Ovaj projekt obuhvata nekoliko segmenata koji se odnose i na direktnu nadležnosti i odgovornost Ministarstva kada su u pitanju ljudska prava, zbrinjavanje raseljenih osoba, održivi povratak - kazala je Borovac.

Istaknula je da ovaj projekt, prije svega, sadrži elemente održivosti, dosta će se uložiti u infrastrukturu. Osim ulaganja u poljoprivredu, mala i srednja preduzeća, značajan dio sredstava bit će uložen i u infrastrukturu, što je također direkna pomoć održivom povratku.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je također zahvalio na implementaciji ovog projekta, ističući da mu je drago da je ovim projektom obuhvaćena i obnova biblioteke u Sanskom Mostu.

- Prilikom implementriranja određenih projekata, pogotovo kad su u pitanju poplave koje su nanijele ogromne štete, uglavnom se fokusiramo na rekonstrukciju i obnovu stambenih, infrastrukturnih objekata, objekata koji pružaju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i tek na kraju dolaze objekti kulture - kazao je Osmanović, zahvaljujući što se u ovom projektu našao i projekt iz oblasti kulture.

Izvor: Fena

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link