Baner

Pčele nezamjenjive u proizvodnji voća

Vijesti - Voćarstvo

Pčele su nezamjenjiv faktor u proizvodnji zdravog i kvalitetnog voća i jedna od važnijih mjera koji bi voćari trebalo da uvedu u praksu jeste unošenje pčela u voćnjak u vrijeme cvjetanja, izjavio je Mirko Panić iz resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Panić je naveo da se ovo posebno odnosi na zasade kruške. "Posljednjih godina ima dosta problema sa zametanjem kruške i jako dobra mjera u ovom periodu je unošenje pčela", rekao je Panić na predavanju voćarima u Novom Gradu.

On je naveo da pčele ne utiču samo na oprašivanje, već i na kvalitet plodova, ističući da nije isto ako je na jednom tučku cvijeta jedno polenovo zrno ili njih deset.

"Ako imamo više polenovih zrna klijalih u tučku veća je privlačna snaga plodića, plodovi će biti krupniji, imaće bolju boju i veći sadržaj šećera", rekao je Panić.

On je voćarima savjetovao da, nakon prve prihrane početkom marta, drugu obave petnaestak dana prije cvjetanja kako bi obogatili cijeli zemljišni sloj i kako bi voćke u cvjetanju bile u najboljoj kondiciji.

Panić kaže da su pupoljci na jabuci i krušci nabubrili, a kod pojedinih sorti već i krenuli, te da je pravo vrijeme za prvi tretman protiv fuzikladijuma.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link