Šta mogu očekivati investitori u RS – Počupano 2.500 sadnica italijanske firme „Angi“

Vijesti - Voćarstvo

Od 8.500 sadnica šljive koje je italijanska firma „Angi“ zasadila na 40 hektara zakupljenog zemljišta od opštine Lopari, nepoznate osobe su uništile i oštetile čak 2.500 sadnica, potvrđeno je poslovnom portalu CAPITAL.ba.

Italijanska firma „Angi“ je od opštine Lopare zakupila 40 hektara zemljišta koje je do odlaska u stečaj koristila Zemljoradnička zadruga „Dojčin Lukić“, sa namjerom da podignu nove voćnjake šljive.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić kaže da su se italijanski investitori ugovorom obavezali da u roku od tri godine očiste zemljište od starih voćnjaka i da na njemu podignu nove voćnjake.

„Italijani su u prošloj godini već zasadili oko 8.500 sadnica na površini od deset hektara. Vađenje panjeva, čišćenje zemljišta i pripremu za sadnju nastavili su i u ovoj godini“, priča Savić.

Strane ulagače dočekalo je neprijatna dobrodošlica. Nepoznate osobe su, najvjerovatnije iz zavisti ili obijesti, ovog proljeća uništile i oštetile čak oko 2.400 zasađenih sadnica šljive u novim voćnjacima.

U opštinskoj upravi kažu da će Italijani, uprkos vandalizmu i šteti koju su neminovno pretrpjeli, nastaviti sa podizanjem novih voćnjaka na Majevici. Naprotiv, u opštinskoj upravi očekuju još jednog italijanskog privrednika, koji je iskazao interes da investira u obnavljanje voćnjaka na Majevici.

Savić kaže da su Italijani zainteresovani i za organsku proizvodnju voća na području Lopara.

Opština je zadružno zemljište pod zakup prvo ponudila potencijalnim domaćim investitorima, ali se niko od njih nije javio na javni poziv.

Izvor: Capital.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link