Baner

Hrvatska: Proizvođači jabuka u nemilosti otkupljivača

Vijesti - Voćarstvo

Voćari, posebno proizvođači jabuka nakon dobrog jesenskog uroda prisiljeni su prepustiti ga otkupljivačima i trgovcima, velik dio čak i baciti, a preostale količine još uvijek držati u skupo iznajmljenim skladištima, uz mogućnost da ga sada prodaju uz cijenu i ispod dvije kune za kilogram, što ne pokriva ni troškove proizvodnje, a kamoli da donosi nekakvu akumulaciju.

Voćari su, nakon niza dugih loših godina, prošle godine ostvarili proizvodnju od 120 hiljada tona jabuka, što je i znatno više od samodostatnosti tog proizvoda, piše Glas Slavonije.

Stjepan Zorić, direktor Klastera Slavonska jabuka, u koji je udruženo gotovo 90 proizvođača toga voća s područja Slavonije i Baranje kaže da je početni entuzijazam brzo splasnuo, jer ne funkcionira tržište na način kako bi trebalo.

“Osnovni razlog je što Hrvaska nema potrebnih 40.000 tona hladnjača s kontroliranim uvjetima smještaja toga, pa i drugog voća, a i ono što postoji – u rukama je otkupljivača koji diktiraju uvjete na tržištu, naravno, gledajući samo vlastitu korist. Maksimalno smo implementirali struku u proizvodnju jabuka i zahvaljujući našim projektima Jabuka-net 1 i Jabuka-net 2 kroz evropske fondove i pomoć Osječko-baranjske županije, sva smo raspoloživa financijska sredstava uložili u razvoj proizvodnje, kako bismo u tome segmentu dostigli razinu europskih proizvođača. Zahvaljujući golemu naporu Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta sada imamo i kvalitetnu jabuku i to sorti koje domaće i EU tržište najviše traži, uz dostignutu proizvodnju i 40 do 50 tona po hektaru (za razliku od ranijih 10 do 20), i proizvodnju 80 do 90 posto jabuka prve klase (ranije najviše od 50 posto), što je i evropski prosjek”, kaže Zorić za Glas Slavonije.

No, nažalost, razvoj tržišta i trženja voća i povrća nije pratio proizvodnju. Stoga Zorić smatra da je postojeći sustav trženja, u kojemu u Hrvatskoj postoji samo 5-6 otkupljivača, ubuduće neodrživ, jer on proizvođačima donosi gubitak u poslovanju i bez obzira na to koliko oni uspjeli proizvesti tona po hektaru i ostvariti postotak prve klase jabuka.

A kako zlo nikad ne dolazi samo, sada i otkupljivači međusobno nelojalno konkuriraju i pri isporuci trgovačkim centrima spuštaju cijene u – bescijenje. Tako je danas u hrvatskim trgovačkim lancima cijena jabuka srozana na samo tri do četiri kune, dok ona na cijelom tržištu zapadne Europe iznosi sedam do deset kuna za kilogram. Od toga samo trenutačno nekakvu korist imaju trgovački lanci i otkupljivači, rezolutan je Zorić.

A to je upravo tako, jer u Evropi cijenu jabuka u najvećoj mjeri određuju udruženi proizvođači, no ne i u Hrvatskoj, zbog čega na kraju ceh plaćaju proizvođači, nažalost, kao i kod svih drugih oblika naše agrarne proizvodnje.

Na takvim temeljima proizvodnja jabuka više ne može računati s nikakvim novim razvojem, uz opravdani strah da će se upropastiti i dostignuta razina berbe od 20.000 tona jabuka u Slavoniji i Baranji, odnosno 120 tisuća tona u Hrvatskoj.

Izvor: Agroportal.hr

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link