Navodnjavanjem plantaža do boljeg prinosa voća

Vijesti - Voćarstvo

Predstavnici opštine Bratunac, u saradnji sa savjetima svih 27 mjesnih zajednica, prikupili su podatke koji su potrebni za izradu projekta navodnjavanja zasada jagodičastog i drvenastog voća na cijelom području Bratunca.

Vrijednost projekta je oko dva miliona maraka, a finansiraće ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD i opštine.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je danas novinarima da u tom projektu finansijski učestvuje i opština sa 15 odsto sredstava, te da su formirana dva tima koja će sačiniti i predati resornom ministarstvu projekat do 1. maja.

On je precizirao da će načelnici opštinskih odjeljenja za privredu i prostorno uređenje sa stručnim timovima, a na osnovu prikupljenih podataka sa terena o poljoprivrednim domaćinstvima i broju zasada jagodičastog i drvenastog voća, uraditi projekat navodnjavanja u narednih mjesec dana.

Prema njegovim riječima, projekat će se sastojati iz dvije faze. „Prva će se odnositi na navodnjavanje na području svih mjesnih zajednica, a druga na podjelu oko milion sadnica voća u naredne dvije godine“, rekao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, obaveza poljoprivrednih proizvođača i mjesnih zajednica je rješavanje imovinskih odnosa i prihvatanje nabavke i korištenja sistema „kap po kap“, koji nisu obuhvaćeni ovim, nego drugim projektom koji će biti realizovan uz finansijsku podršku resornog ministarstva, Razvojnog programa UN i Japanske agencije za međunarodni razvoj.

Govoreći o značaju projekta navodnjavanja u ovoj opštini, Mlađenović je naglasio da je Bratunac jedan od najvećih proizvođača maline u Republici Srpskoj, a da se nakon instalisanja sistema za navodnjavanje očekuju još bolji prinosi i kvalitet voća, te proširenje zasada.

„Planiramo da u naredne tri godine povećamo godišnju proizvodnju maline sa 1.500 tona na 3.000 tona. Imamo podršku resornog ministarstva Republike Srpske, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju na ovom području“, istakao je Mlađenović.

Izvor: Capital.ba

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link