Baner

Navodnjavanjem plantaža do boljeg prinosa voća

Vijesti - Voćarstvo

Predstavnici opštine Bratunac, u saradnji sa savjetima svih 27 mjesnih zajednica, prikupili su podatke koji su potrebni za izradu projekta navodnjavanja zasada jagodičastog i drvenastog voća na cijelom području Bratunca.

Vrijednost projekta je oko dva miliona maraka, a finansiraće ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD i opštine.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je danas novinarima da u tom projektu finansijski učestvuje i opština sa 15 odsto sredstava, te da su formirana dva tima koja će sačiniti i predati resornom ministarstvu projekat do 1. maja.

On je precizirao da će načelnici opštinskih odjeljenja za privredu i prostorno uređenje sa stručnim timovima, a na osnovu prikupljenih podataka sa terena o poljoprivrednim domaćinstvima i broju zasada jagodičastog i drvenastog voća, uraditi projekat navodnjavanja u narednih mjesec dana.

Prema njegovim riječima, projekat će se sastojati iz dvije faze. „Prva će se odnositi na navodnjavanje na području svih mjesnih zajednica, a druga na podjelu oko milion sadnica voća u naredne dvije godine“, rekao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, obaveza poljoprivrednih proizvođača i mjesnih zajednica je rješavanje imovinskih odnosa i prihvatanje nabavke i korištenja sistema „kap po kap“, koji nisu obuhvaćeni ovim, nego drugim projektom koji će biti realizovan uz finansijsku podršku resornog ministarstva, Razvojnog programa UN i Japanske agencije za međunarodni razvoj.

Govoreći o značaju projekta navodnjavanja u ovoj opštini, Mlađenović je naglasio da je Bratunac jedan od najvećih proizvođača maline u Republici Srpskoj, a da se nakon instalisanja sistema za navodnjavanje očekuju još bolji prinosi i kvalitet voća, te proširenje zasada.

„Planiramo da u naredne tri godine povećamo godišnju proizvodnju maline sa 1.500 tona na 3.000 tona. Imamo podršku resornog ministarstva Republike Srpske, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju na ovom području“, istakao je Mlađenović.

Izvor: Capital.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link